Det mye omtalte «minibudsjettet» til Liz Truss har vist seg å bli et politisk og markedsmessig mareritt for den nye statsministeren og hennes regjering.

– Det er klart at deler av minibudsjettet gikk lenger og raskere enn markedet forventet, sa Truss under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

En sentral del av Truss' minibudsjett var å fryse den planlagte økningen i selskapsskatten, som i utgangspunktet skulle øke fra 19 til 25 prosent. Denne reverseringen blir nå skrotet, som vil si at selskapsskatten likevel øker til 25 prosent, opplyste Truss på pressekonferansen.

Noen timer før pressekonferansen skrev flere britiske medier at finansminister Kwasi Kwarteng ville få sparken. Like etter klokken 14.00 norsk tid bekrefter Kwarteng på Twitter at han er blitt bedt om å gå av.

Kort tid etter er Jeremy Hunt, politiker i det konservative partiet, blitt bekreftet som ny finansminister. På pressekonferansen sa Truss at Hunt «deler hennes visjon», og at Hunt vil legge frem en økonomisk plan ved utgangen av oktober.

Det ble en usedvanlig kort pressekonferanse, der Truss kun tok imot fire spørsmål fra pressekorpset. En reporter fra The Telegraph ba Truss forklare hvorfor hun bør forbli statsminister, hvorpå Truss svarte:

– Jeg er fast bestemt på å gjennomføre det jeg lovet – å sørge for høyere vekst, og et mer velstående Storbritannia for å ta oss gjennom stormen vi står overfor.

Truss fikk også spørsmål om sin egen kredibilitet etter flausen.

– Det jeg har gjort i dag er å sørge for at vi har økonomisk stabilitet, sa Truss, og la til at det har vært en «veldig vanskelig periode globalt», ifølge BBC.

Vil ha nyvalg

Lederen av det politiske partiet Liberal Democrats, Ed Davey, skriver på Twitter at han ønsker nytt valg på grunn av uroen i landet.

Det var i slutten av september at Truss og finansminister Kwasi Kwarteng presenterte budsjettet for første gang. Den økonomiske pakken er i stor grad sentrert rundt store, lånefinansierte skattekutt, på til sammen 43 milliarder pund.

Markedet reagerte umiddelbart svært negativt på forslaget. Pundet ble sendt til en historisk bunnotering, før det britiske statsobligasjonsmarkedet nesten ble kastet ut i full krise. Det førte til at sentralbanken Bank of England til slutt ikke så noen annen utvei enn å gripe inn, i form av støttekjøp av britiske statspapirer til en samlet sum på 65 milliarder pund.

Disse støttekjøpene skal etter planen avsluttes i dag, fredag. På morgenkvisten ble det dessuten klart at finansminister Kwarteng hadde hastet hjem til Storbritannia fra et IMF-toppmøte i Washington, D.C. Tidlig fredag ettermiddag skriver Bloomberg at Truss kommer til å melde om «noen endringer» i skattepakken senere på dagen.

Kwarteng hastet seg tilbake til Downing Street fredag.
Kwarteng hastet seg tilbake til Downing Street fredag. (Foto: Alberto Pezzali/AP/NTB)

Fredag svekket pundet seg noe mot amerikansk dollar etter nyheten om Kwartengs avgang.

Støttekjøpene

Kwarteng har tidligere uttalt at han mener det vil være «sentralbankens feil» dersom støttekjøpene blir avsluttet uten at pensjonskassene har fått ryddet opp i sine investeringsstrategier.

Ifølge FT var flere investorer bekymret for at markedet igjen skulle kastes ut i kaos dersom regjeringen ikke revurderte skattekuttene.

I hjertet av stormen er det de britiske pensjonskassene som har stått.

– Det som har skjedd de siste ukene er en kraftig økning i markedsrentene, blant annet som følge av «minibudsjettet» til Truss-regjeringen. Dermed har pensjonskassene fått daglig større og større krav om sikkerhet, forklarte investeringsdirektør Pål Ringholm i Pensjonskassen for helseforetakene tidligere i uken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.