Den siste tiden har sentralbanksjef Mark Carney i Bank of England vist et glødende klimaengasjement. Under FNs klimatoppmøte i New York tidligere i år gikk han inn for at selskaper skal pålegges klimarapportering.

Politisk redaktør Kjetil Bragli Alstadheim i Dagens Næringsliv kalte talen hans for noe av det viktigste som skjedde på toppmøtet.

I et fersk radiointervju med BBC rykker sentralbanksjefen hardt ut mot finansnæringen. Han mener de har vært for trege med å kutte investeringene til fossil energi, og mener dette kan føre til en skarp økning i de globale temperaturene.

– Jeg vil si at vi er i en klimakrise. Vi er nødt til å handle, sier han i intervjuet.

Carney advarte om at dette vil medføre at eiendelene til mange finansselskaper vil bli verdiløse.

Sentralbanksjefen har vært i stillingen siden 2013 og sitter frem til mars 2020. Når han slutter trer han over i stillingen som FNs spesialutsending for klimaendringer.

– Bekymringen er at vi bruker nok et tiår på å gjøre verdige ting, som ikke er nok. Og at vi vil blåse forbi 1,5-gradersmålet veldig raskt, sier han.

Han siterte en analyse som viser at måten selskaper opptrer på peker mot en global oppvarming på mellom 3,7 og 3,8 grader, langt over målene i Parisavtalen fra 2015. Ifølge BBC mener forskere at dette vil medføre en økning i havnivået på ni meter. Det vil påvirke 760 millioner mennesker med hetebølger, tørke, og alvorlig matmangel.

Uttalelsene ble sendt som en del av et program om klimaendringer. Den svenske klimaaktivisten Greta Thungberg var gjesteredaktør for programmet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.