I inngangen står Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og tar imot når 20–30 norske næringslivstopper ankommer den tradisjonelle fondue-middagen på Hotel Seehof i Davos kvelden før World Economic Forum formelt starter opp.
Rammene om årets elitetreff i de sveitsiske alpene er radikalt annerledes enn i fjor, etter et at et folkelig opprør i både Storbritannia og USA har gitt verden brexit og Donald Trump. Påtroppende president Trump har startet uken med å snakke nedsettende om både Nato og EU. Men Telenor-sjef Sigve Brekke er ikke enig i at Trump er elefanten i rommet.
– Jeg vil ikke si det. For det første er det for tidlig å si hva Trump kan innebære. For det andre synes jeg det vi snakker om angående verdens fattigdomsproblemer, digitalisering, disruptive forretningsmodeller – alt det der er enda viktigere temaer, sier Brekke.
– Så Trump og brexit betyr ikke helt nye prioriteringer?
– Nei, mer at det gir noen signaler fra velgerne i Storbritannia og USA som politikerne må ta på alvor, sier Brekke.
Rundt ham står folk som DNB-sjef Rune Bjerke, Aker-sjef Øyvind Eriksen, Orkla-sjef Peter Ruzicka, Telenor-styreleder Gunn Wærsted, FN-rådgiver Espen Barth Eide, Camilla Hagen Sørli, Johan H. Andresen og Statoils internasjonale sjef Lars Christian Bacher. De er blant en håndfull nordmenn som deltar under det eksklusive treffet som årlig samler rundt 3000 deltagere fra verdenseliten i den sveitsiske alpebyen.
Fondue-middagen her på hotellet er en gammel tradisjon som i sin tid skal ha blitt innført av Johan Andresen senior. Vertskapet går på rundgang mellom de deltagende firmaene.
– Jeg har vært her to ganger før, sier Brekke.
Han er ikke blant dem som synes det siste året representerer noe radikalt nytt når det gjelder omveltninger.
– Det har det vært hver gang, sier Brekke.
Han mener World Economic Forum har vært flinke til å sette agendaen. Fortsatt styrer grunnleggeren Klaus Schwab det meste i Davos, som han har gjort det siden forumet ble grunnlagt i 1971.
– Jeg vil si at temaet her nå er mer den fjerde industrielle revolusjon, digitaliseringen av verden, sier Brekke.
Han legger ut om alt Telenor nå gjør innen mikrofinans, spesielt i et land som Pakistan, der Telenor er blitt en av de største formidlerne av banktjenester – og det via mobilen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.