Onsdag var det tid for Storebrand å legge frem fasit etter første år som eier av Skagenfondene med hovedkontor i Stavanger.

Kundenes netto uttak i fjor var på 14 milliarder kroner og i tillegg har fondene vel seks milliarder kroner i negativ avkastning. Totalt over 20 milliarder lavere fondskapital særlig i de to største aksjefondene – Skagen Kon-Tiki og Skagen Global.

– Det er klart utviklingen for Skagen i fjor var svak. Men det var likevel som ventet, sa Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad under resultatfremleggelsen på Lysaker.

Storebrand betalte 1,6 milliarder kroner for å kjøpe Skagen i oktober 2017. Storebrand-ledelsen innrømmer at det gjenstår å hente ut positive effekter fra kjøpet gjennom synergier, flere kunder og økt avkastning for kundene.

– Jeg er sikker på at Skagen vil fremstå som et godt kjøp, sier Grefstad.

Store fondskunder solgte mest

Den svake utviklingen i Skagen bidro til å redusere konsernresultatet i fjor. Resultatfremgangen var på snaut fire prosent, men hadde vært 14 prosent om effektene fra honorarer i Skagen og valuta holdes utenom, og den differansen tilsvarer over 250 millioner kroner.

Grefstad sier kapitalen er ventet å stige heretter:

– Dette var helt som vi forutsatt da vi kjøpte. Det har vært en utvikling i Skagen som vi ønsket å snu, og en situasjon der spesielt institusjonelle kunder valgte å selge seg ut i en periode. Nå er vi først og fremst opptatte av personmarkedet i Norge og Norden.

– Er du bekymret over uttaket i fjor?

– Vi forventer at det skal snu nå og at vi har en positiv utvikling fremover.

– Hva vil gjøre at det snur og pengene strømmer inn i Skagenfondene?

– I denne forretningen handler det om å levere avkastning. Nå ser vi det både i absolutte tall og sammenlignet mot indekser. Og det er spesielt viktig i et flaggskipsfond som Skagen Kon-Tiki, der vi så netto tilgang av nye kundemidler i desember, sier Grefstad.

Bare i desember i fjor falt kapitalen i samtlige Skagen-fond med over fire milliarder kroner.

Kon-Tiki hadde en spesielt svak utvikling i fjor med tre prosent negativ avkastning, vel tre prosent svakere enn referanseindeksen.

Om det første året som Skagen-eier, sier Grefstad:

– Vi er veldig fornøyd med å få Skagen om bord. Det betyr mye for utvikling av kulturen vår og systemløsninger. Vi får store kostnadsbesparelser av det og har en oppside i form av økte honorarer når utviklingen for fondene er positiv.

På spørsmål fra salen om det er aktuelt å følge hovedkonkurrenten DNB med priskutt på honorarene i aksjefond, ville ikke Grefstad svare konkret på det.

Skagen har vært gjennom store endringer internt og blant annet ble hovedforvaltere i to fond byttet ut sist sommer.

Vil øke utbyttet igjen

Den øvrige virksomheten innen sparing og pensjon i Storebrand gikk såpass bra i fjor at selskapet nærmer seg målet om en såkalt solvensgrad på 180 prosent, som er solvenskapital i prosent av forfalte premieinntekter. Ved nyttår var nivået på 173 prosent.

– Når vi passerer 180 prosent vil vi ha mer kapital enn nødvendig og kan betale ut ekstra utbytte for å slippe oss tilbake til 180 prosent igjen, sa Grefstad på podiet i går.

Etter fjoråret foreslås et utbytte på 68 prosent av overskuddet, justert for overgangseffekter fra nye skatteregler.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Den perfekte ostevin
En chardonnay fra Jura er det beste valget til ost.
01:56
Publisert: