– Vi står dessverre i et krevende og nervøst marked, konstaterer Atle Hauge hos fondsforvalteren Odin.
Mens aksjemarkedet skjelver, advarer erfarne forvaltere og aksjeeksperter konsernsjefene som de neste ukene skal vise frem regnskapene: Stakkars den som denne gangen fremstår nervøs, eller må presentere negative utsikter for salget opp mot jul, gjennom vinteren og for resten av neste år.
– Uheldige uttalelser får umiddelbart aksjekursene til å reagere, sier forvalter Fredrik Bjelland i Skagen Kon-Tiki.
Siden slutten av august har Oslo Børs falt godt over ti prosent. I det som betegnes som et nervøst marked, der små avvik gir store utslag, kan aksjonærers reaksjoner på skuffende resultater, svakere guiding eller pessimistiske utsagn, bli nådeløse.
– Jeg mener fallende aksjemarkeder, bjørnemarkeder, kan deles i tre faser: Først får vi redusert verdsettelse, deretter kraftige estimatkutt og til slutt kapitulerer investorene, sier Hauge og fortsetter:
– Vi kan antageligvis huke av for den første av disse tre stegene, da økte renter gjør at fremtidig inntjening blir neddiskontert til lavere beløp, som igjen senker verdien på aksjer. Jeg er redd for at vi nå i løpet av høsten fort kommer til å bevege oss inn i den andre av de tre fasene.
– Kjent fenomen
Hauge frykter at utviklingen kan ha forverret seg betydelig gjennom de siste månedene og at farten ut av det tredje kvartalet dermed kan være svak.
– Gjennom året har vi sett at svakt salg har sendt varelageret opp i været i en rekke bransjer, og jeg er spent på om situasjonen er blitt enda mer krevende, sier Hauge på telefon fra en Biltema-butikk.
– Allerede har varene begynt å hope seg opp i butikkene, altså i det siste leddet mot konsumentene. Nå får vi se hvordan dette har forplantet seg bakover i produksjonskjeden der det allerede fra før er propper i systemet. Fremtidsutsiktene vil få mye oppmerksomhet, og negative uttalelser her kan fort føre til en hard markedsreaksjon, sier Hauge.
Han kan selv vise til at han har vært aksjeanalytiker, og trekker frem en erfaring fra den gangen:
– Det er et kjent fenomen i aksjemarkedet at inntjeningsestimatene for et gitt år som regel er for optimistiske. Og analytikerne har en tendens til å gjennomføre signifikante korrigeringer først når tredjekvartalstallene kommer. Da gjenstår kun ett kvartal av året, og da innser man at man har vært for optimistisk, sier han.
Kutter i merdene
Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen konstaterer at estimatene for selskapene på Oslo Børs har falt noe tilbake. Innen oppdrett har de regelrett stupt, etter regjeringens forslag om grunnrenteskatt.
– Her forsvinner fort 40 prosent av inntjeningen når analytikerne har kuttet ferdig. Videre blir det svak verdipapiravkastning i bankene og i forsikringsselskapene, og dette drar ned estimatene for tredje kvartal noe, sier Thrane Nielsen.
Samtidig påpeker den erfarne porteføljeforvalteren at estimattrenden for hovedindeksen faktisk steg hele veien ut september. Hovedårsaken var ifølge Thrane Nielsen at dollaren styrket seg, at renteoppgang gir høyere rentenetto i bankene og at de fleste shippingsegmentene også gjorde det svært bra i tredje kvartal.
Totalt sett mener han at alt taler for svært god inntjening i selskapsrapportene som sendes inn til Oslo Børs de neste ukene. Kommende uke skal blant annet DNB og Yara i resultatilden.
Men så var det dette med estimatene og forventningene. Thrane Nielsen bemerker at analytikerne har lagt inn litt lånetap i bankene i 2023, og at mange råvarepriser har falt.
– Internasjonalt har det i løpet av tredje kvartal kommet en god del nedgraderinger den siste måneden. Råvare-, IT-, media-, bank- og industrisektoren er alle sektorer som har fått litt estimatkutt fra aksjeanalytikerne. Jeg tipper den trenden vil fortsette, global makroøkonomi indikerer en merkbar oppbremsing i inntjeningsveksten inn i 2023, sier Thrane Nielsen.
Men siden hovedindeksen handler på åtte ganger inntjeningsestimatene for 2023 – billig i et historisk perspektiv – tror Thrane Nielsen at markedet har priset inn mye av elendigheten allerede.
Hauge mener det fortsatt er noen kjøpsmuligheter blant energiaktørene og industriselskaper. Dessuten kan moderat prisede selskaper som er blitt rammet av det generelle salgspresset, som sparebankene, Veidekke og Multiconsult, være attraktive kandidater.
– Vi er veldig positive til markedet for sjømatnæringen, men disse aksjene er mer vriene nå fordi vi ikke vet helt hvor det nye skatteregimet ender. Der var det mer politisk risiko enn det mange, oss inkludert, hadde ventet, sier Hauge.
– Ikke så gale
Ute i den store verden er det allerede blitt rapportert regnskapsrapporter for tredje kvartal i stort monn, da mange har levert foreløpige tall eller følger avvikende regnskapsår.
– Resultatene er ikke så gale, men det er veldig, veldig stor usikkerhet og bekymringer for de neste seks til 12 månedene, sier Bjelland i Skagen Kon-Tiki.
Fondet investerer globalt i fremvoksende økonomier og Bjelland ser derfor veldig bredt etter signaler som sier noe om etterspørselsutviklingen.
– En del rapporter er fremlagt noen uker etter at selve regnskapsperioden er over, og derfor vektlegges uttalelsene mye da de sier noe om inntjeningspotensialet for resten av året. Noen er også i posisjon til å si noe om ordreinngang og forventninger for 2023, og de får mye oppmerksomhet, sier Bjelland.
Han trekker frem taiwanske TSMC, verdens største produsent av halvledere. Siden i fjor sommer har aksjekursen falt fra 90 til nær 60 dollar i New York.
– Siden kvartalsslutt og frem til nå har selskapet opplevd at etterspørselen har falt. Og så blir aksjemarkedet usikkert og lurer på om det er en midlertidig sak eller om den er permanent, og om det er noe som igjen vil føre til lavere investeringer og dermed et tegn på at syklusen i ferd med å snu.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.