Den sørkoreanske teknologigianten Samsung Electronics har i en årrekke vært blant de Stavanger-baserte Skagenfondenes absolutte aksjefavoritter.

Stjerneforvalter og Skagen-gründer Kristoffer Stensrud var sentral i å «oppdage» aksjen, som har vært med å sikre fondskundene ellevesifret avkastning.

– Vi har eid aksjen i 23 år og kan ikke si helt presist hvor stor avkastningen har vært uten et større arbeid på tvers av it-systemer. Vi vet med sikkerhet at avkastningen til våre kunder har vært på over 10 milliarder kroner fra Samsung-aksjen alene, skriver investeringsdirektør i Skagen, Alexandra Morris i en epost.

I fjor var avkastningen på 40,5 prosent i norske kroner, ifølge Skagen-direktøren.

Ekskludert fra Storebrand

I 2017 kjøpte imidlertid pensjons- og forsikringsgiganten Storebrand opp Skagenfondene, og da fikk forvalterne trøbbel. Samsung var nemlig utelukket fra Storebrands såkalte investeringsunivers, altså hvilke aksjer forvalterne der fikk lov til å investere i. Årsaken var selskapets rolle i en korrupsjonsskandale som gikk helt til topps i det sørkoreanske samfunnet.

Etter at Storebrand overtok Skagenfondene – inklusive trøbbelinvesteringen i porteføljen, som attpåtil var i tre ulike Skagen-fond – har selskapet jobbet med Samsung for å løse floken. Og nå er selskapet inne i varmen igjen.

Ved utgangen av andre kvartal i år ble Samsung Electronics fjernet fra Storebrands observasjonsliste, og er nå fullt inkludert i Storebrand-konsernets investeringsunivers.

Samsung havnet på en observasjonsliste etter at konsernet 1. januar 2019 lanserte en felles policy for bærekraftige investeringer. Da startet en aktiv eierskapsdialog med selskapet, og resultatet av den dialogen er at selskapet igjen er i Storebrandkonsernets investeringsunivers, ifølge kommunikasjonsrådgiver i Storebrand, Caroline Sesvold Tørring.

Storebrand Fondene har om lag 50 millioner kroner investert i selskapet fordelt på to indeksfond, ifølge Sesvold Tørring.

Skagenfondene, som rapporterer for seg, har aksjer i Samsung Electronics for om lag 1,6 milliarder kroner, inklusive i det kjente Kon-Tiki-fondet, der det er den nest største investeringen med nesten åtte prosent av kundenes midler. Også Skagen Vekst og Skagen Global har Samsung-selskapet i sine porteføljer.

– Bærekraftspolicyen vår dekker både observasjons- og eksklusjonsliste, aktivt eierskap og det å investere i gode løsninger, sier Saugestad.
– Bærekraftspolicyen vår dekker både observasjons- og eksklusjonsliste, aktivt eierskap og det å investere i gode løsninger, sier Saugestad. (Foto: Mikaela Berg)

Aktivt eierskap

– Det er et resultat av aktiv eierskapsutøvelse som har gått over lengre tid, hvor også Skagen har vært sentrale. De har vært en investor i selskapet i flere år. Dette arbeidet ble intensivert da selskapet ble satt på observasjonslisten, sier Jan-Erik Saugestad, som leder Storebrand Asset Management, om hvordan de jobbet for å få Samsung til å etterleve bærekraftspolicyen.

Å være på observasjonslisten innebærer også at det er kjøpsrestriksjoner på disse selskapene.

– Skagen har vært i dialog med Samsung over mange år og tatt opp relevante ESG-tema. I mai 2018 reiste en gruppe fra Skagen og Storebrand til Korea for å diskutere blant annet korrupsjonssaken og styresammensetningen. Fra det tidspunktet jobbet vi sammen om punktene som førte til at selskapet ble satt på observasjonslisten, forteller Morris.

ESG er en forkortelse for «Environmental, Social and Governance», og kan oversettes til miljø, sosiale forhold og god selskapsstyring.

Samsung har vært ekskludert fra Storebrand i to omganger, opplyser Sesvold Tørring.

Det ble først utelukket i første kvartal 2008 for så å bli inkludert igjen i første kvartal 2015. Deretter ble de igjen utelukket i tredje kvartal 2017, satt på observasjonslisten i slutten av fjerde kvartal 2018 og inkludert igjen i andre kvartal 2020.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.