Forsikringskjempen Storebrand la fredag morgen frem resultater for andre kvartal som var betydelig svakere enn analytikerne på forhånd hadde ventet. Selskapet fikk et konsernresultat på 578 millioner kroner i andre kvartalet, ned fra 812 millioner i samme kvartal året før.

På forhånd var det ifølge TDN Direkt ventet et konsernresultat på 698 millioner kroner i andre kvartal.

Storebrand-aksjen falt tungt på Oslo Børs fredag morgen og var klokken 10 ned 5,8 prosent.

Økte driftskostnader tynger resultatet og Storebrand trekker i sin børsmelding særlig frem økte avkastningsbaserte kostnader i Skagen. Dette inkluderer blant annet suksesshonorar til selskapets forvaltere, og betaling til leverandører.

– God avkastning i Skagenfondene øker de avkastningsbaserte kostnadene med 44 millioner i kvartalet samtidig som de relaterte inntektene først kan bokføres ved utgangen av året, skriver Storebrand.

I kvartalsrapporten står det at kostnadene er knyttet til prestasjonsrelaterte utbetalinger forårsaket av at Skagenfondene har slått sine referanseindekser. Storebrand kjøpte Skagen i 2017.

– God avkastning til kundene fører til 166 millioner kroner i opptjente, men ikke bokførte avkastningsbaserte inntekter i første halvår, skriver Storebrand videre.

I tråd med gjeldende regnskapsregler vil disse inntektene først bokføres ved utgangen av året.

«Salget er godt»

I tillegg er regnskapet for andre kvartal belastet med kostnader knyttet til restrukturering og nedbemanning.

– Kostnader knyttet til omstruktureringer, som vil gi lavere kostnader fremover, påvirker driftsresultatet med 45 millioner kroner, skriver Storebrand.

Til tross for resultatfall er konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand fornøyd med utviklingen i kvartalet.

– Storebrand leverer tilfredsstillende underliggende resultater justert for avkastningsbaserte kostnader og omstillingskostnader. Salget er godt og vi har vunnet mange nye kunder i både Norge og Sverige som vi ser frem til å ønske velkommen i andre halvår, sier Grefstad.

Storebrand skriver at et ordinært forsikringsresultat i kvartalet, etter ekstraordinært gode forsikringsresultater i andre kvartal 2018, gir et lavere driftsresultat sammenlignet med fjoråret.

Svakere enn ventet

Driftsresultatet for andre kvartal var 474 millioner kroner, ned fra 645 millioner kroner i andre kvartal 2018.

– Driftsresultat er underliggende tilfredsstillende, men preget av omstillingskostnader og periodisering av avkastningsbaserte kostnader, skriver Storebrand.

Kvartalet endte med et resultat før skatt på 464 millioner kroner, ned fra 714 millioner i samme kvartal året før.

På forhånd var det ventet et resultat før skatt på 598 millioner kroner ifølge TDN Direkt.

Finansmarkedene fortsatte den positive utviklingen i andre kvartal, noe som bidro til å løfte forvaltningskapitalen til Storebrand fra 707 milliarder kroner til 752 milliarder kroner, sammenlignet med andre kvartal 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.