Den sørkoreanske teknologikjempen Samsung Electronics har lenge vært blant favorittaksjene til Skagen-gründerne Kristoffer Stensrud og Kristian Falnes. Da forvaltningsselskapet nylig avholdt jubileumsmøte for andelseieren i Skagen Global brukte Stensrud og Falnes mye tid på å skryte av nettopp Samsung-aksjen.

Samsung er blant de klart største investeringene til alle de tre mest kjente Skagenfondene, Kon-Tiki, Vekst og Global. Totalt eier disse tre fondene Samsung-aksjer for over 4,1 milliarder kroner. Dette kan bli et problem for Storebrand som nå kjøper opp Skagen for 1,6 milliarder kroner.

Samsung Electronics er nemlig ekskludert fra Storebrands investeringsunivers på grunn av selskapets dårlige historikk knyttet til korrupsjon og økonomisk kriminalitet.

Vil vurdere Samsungs skjebne

Kommunikasjonsdirektør Jan Otto Risebrobakken i Storebrand slår fast at selskapet er klar over problemstillingen, og sier Storebrand vil bruke den kommende tiden på å finne ut hvordan dette skal løses.

– Dette er noe av det vi vil jobbe med fremover. Målet er at vi skal ha en felles linje knyttet til bærekraft i alle selskapets virksomheter, sier Risebrobakken.

– Er det mest sannsynlig at Skagen må selge seg ut av Samsung, eller at Samsung blir tatt inn i Storebrands investeringsunivers?

– Det er det for tidlig å si noe om nå. Bærekraftige investeringer er svært viktig for Storebrand, og Skagen har også jobbet systematisk med samfunnsansvar over tid. Skagen har større posisjoner i enkeltselskaper enn det Storebrand har, og Skagen har dermed et godt utgangspunkt for en aktiv eierdialog om spørsmål knyttet til bærekraft, sier Risebrobakken.

Han mener at de to selskapene sammen får enda bedre påvirkningsmuligheter.

Skagen jakter «upopulære» aksjer

Risebrobakken understreker at Storebrand er opptatt av å følge opp selskapene som blir ekskludert for å vurdere om de tar grep for å endre de kritikkverdige forholdene.

– Dersom selskapene forbedrer seg tar vi de gjerne inn igjen. Dette er en løpende vurdering, sier Risebrobakken.

Samsung-aksjen har vært svært sentral i Skagens aksjefond helt siden starten. Skagens investeringsfilosofi har vært basert på de tre u-ene; å kjøpe upopulære, underanalyserte og undervurderte aksjer. Det kan bli en utfordring for Storebrand å forene denne forvaltningsstrategien med selskapets mål om politisk korrekte og etiske investeringer.

Storebrand har også ekskludert det sørkoreanske industrikonsernet Hyundai Motor fra sine investeringer på grunn av selskapets dårlige historikk knyttet til menneskerettigheter. Hyundai Motor er den nest største investeringen til fondet Skagen Kon-Tiki, kun slått av Samsung.

Skagen Kon-Tiki og Skagen Global eier til sammen Hyundai Motor-aksjer verdt over 2,3 milliarder kroner.

– Korrupt og uetisk

Da Skagen i september i år avholdt jubileumsmøte for andelseieren i fondet Skagen Global brukte Kristoffer Stensrud og Kristian Falnes mye tid på å snakke om hvorfor Samsung er blant deres favorittaksjer.

– Samsung har kontroll på det de holder på med, selv om styreformenn går inn og ut av fengsel, sa Stensrud under en paneldiskusjon.

Kristian Falnes sa på sin side at Samsung-aksjen har vært enkel å eie, og at aksjen har vært grovt undervurdert

– Aksjen har aldri vært hypet. Det har alltid vært noe feil i andres øyne, enten har det vært korrupt, uetisk, Nord-Korea, eller ikke indeks, alltid har det vært noe. Alltid har det vært billig, og selskapet er verdensledende fra halvledere til forbrukselektronikk, sa Falnes under paneldiskusjonen. (Vilkår)

Krangler med varaordfører om hyttekjøp
Bjørn Waatwik har brukt åtte år på rettssaker etter at han kjøpte hytte av varaordføreren.
01:09
Publisert: