Mandag ble det klart at oppkjøpsfondet EQT, som opprinnelige ble startet i Sverige, selger værinformasjonsselskapet StormGeo til svenske Alfa Laval for 3,63 milliarder kroner.

StormGeo ble etablert i Bergen i 1997 som en spin-off av TV 2. Selskapet tilbyr værkritiske tjenester til mer enn 2200 kunder globalt, innenfor en rekke industrier, blant annet shipping og energi.

Rikke Kjær Nielsen, partner og investeringsrådgiver i EQT Partners, er godt fornøyd med salget.

– Dette var en god transaksjon for alle parter. StormGeo nyter godt av sterke underliggende trender, hvor deres fokus på klimaendringer og deres store datamengde og moderne teknologi gjør de veldig ettertraktet. Det har vært flere konkurrenter og stor interesse for selskapet, sier hun til DN.

1,5 mrd. i 2014

Det var i april 2014 at EQT kjøpte over halvparten av de utestående aksjene i StormGeo Holding fra det norske oppkjøpsfondet Reiten & Co og TV 2. Da skrev DN at prisen var 1,5 milliarder kroner før fradrag av gjeld.

Etter det har StormGeo vært eid av EQT, klassifikasjonsselskapet DNV og ansatte.

Etter et syv år langt eierskap selges værselskapet nå til Alfa Laval. I perioden har selskapet mer enn doblet inntektene, ifølge EQT, og har også mer enn doblet antall kunder og driftsresultat før avskrivninger (ebitda) som følge av både organisk vekst og oppkjøp.

I 2020 omsatte StormGeo for 714 millioner kroner.

Ny etappe for StormGeo

– Det har vært et privilegium å jobbe sammen med StormGeos ledergruppe og ta del i selskapets vekstreise. Vi er stolte av selskapets samfunnsbidrag ved å hjelpe kunder med å ta mer bærekraftige beslutninger og bidra til en utslippsreduksjon på 6,1 millioner tonn CO2 siden 2018, sier partner Nielsen i en pressemelding mandag.

Alle aksjonærene, både ansatte og det norske klassifikasjonsselskapet DNV som har vært eiere, selger seg ut etter oppkjøpet.

– Selskapet skal inn i en ny etappe nå, og var moden for nye eiere. Vi startet salgsprosessen i starten av 2020, så ble det satt på pause som følge av koronapandemien, men vi tok det opp igjen i starten av 2021. Vi har hatt en klar strategi for selskapet, og nå var et godt og naturlig tidspunkt at selskapet fikk nye eiere.

EQT-partner Rikke Kjær Nielsen
EQT-partner Rikke Kjær Nielsen (Foto: EQT)

EQTs ønske om å digitalisere og automatisere selskapet er langt på vei fullført og vellykket, forteller Nielsen. Hun peker på at StormGeo blant annet har lansert nye digitale verktøy til shippingindustrien. Transaksjonen ventes å bli sluttført i løpet av andre kvartal 2021.

– Oppkjøpet av StormGeo vil være et sterkt tillegg til vår verktøykasse av løsninger som hjelper våre kunder å adressere utfordringer med dekarbonisering i industrien, sier administrerende direktør i Alfa Laval, Tom Erixon, i en pressemelding.

Startet av værmelder Siri Kalvig

StormGeo startet som tidligere TV 2-værmelder Siri Kalvigs gründerprosjekt og het Storm Weather Center. På slutten av 90-tallet spyttet hun som 27-åring inn 95.000 kroner da det var eid av henne og TV 2.

Siri Kalvig leder i dag investeringsfondet Nysnø og er ikke lenger aksjonær i StormGeo.
Siri Kalvig leder i dag investeringsfondet Nysnø og er ikke lenger aksjonær i StormGeo. (Foto: Tommy Ellingsen)

Hun solgte mesteparten av aksjene sine for 15 millioner kroner i 2011, men EQTs oppkjøp den gang gjorde at hennes da gjenværende aksjepost ble verdsatt til omtrent like mye, har DN tidligere skrevet. Ifølge Stavanger Aftenblad solgte hun resten av aksjeposten i StormGeo i 2014, for omtrent samme beløp.

I dag er Siri Kalvig administrerende direktør i det statlige investeringsfondet Nysnø.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.