Det amerikanske oppkjøpsfond- og investeringsselskapet Blackstone kaster ut flere Norske Skog-aksjer.

Andre på to dager

I en melding torsdag morgen opplyser Blackstone-selskapet GSO Capital Partners, Norske Skogs største aksjonær, å ha solgt aksjer for over 3,6 millioner kroner til kurs én krone per aksje. Dette reduserer storaksjonærens eierandel til 20,4 prosent.

Nedsalget kommer kun to dager etter at GSO solgte nær 1,5 millioner aksjer til kurs 1,13 kroner i kjølvannet av sterk oppgang fra lave nivåer. Den siste uken er Norske Skog-aksjen opp over 25 prosent, mens Blackstones nedsalg har tynget kursen de seneste to handelsdagene. 

Nedsalget skjer også i kjølvannet av Sven Ombudstvedts fratreden som Norske Skog-sjef. 

– Integritet i tvil

På tampen av forrige måned solgte Ombudstvedt samtlige av sine aksjer i selskapet, rundt én prosent av alle utestående aksjer. Siden har aksjekursen falt over 36 prosent.

Ombudstvedt forklarte sitt salg med at hans aksjer var til hinder for å finne en finansiell løsning for selskapet, i den grad aksjeeierne og gjeldseierne kan påstås å ha motstridende interesser. 

– Jeg tror det handler mer om at enkelte aktører stiller min integritet i tvil i forhold til å gjennomføre disse løsningene, som kanskje er tøffere enn de vi har foreslått så langt, sa Ombudstvedt til DN i forrige måned. 

Savnet støtte 

Den tidligere toppsjefen opplevde også at større aksjonærer og kreditorer som Blackstone ikke hadde tillit til ham, og vurderte å søke konkursbeskyttelse for Norske Skog.

– Men klarer du forklare hvorfor din aksjepost skulle stå i veien?

– Ikke utover at det stilles tvil i visse miljøer om min integritet i forhold til å gjennomføre visse aksjoner som er nødvendige, sa Ombudstvedt til DN da.

– Visse miljøer. Hvilke?

– Da tenker jeg på store kreditormiljøer som for eksempel Blackstone og andre.

Hvordan synes du Blackstone oppfører seg som kreditor og aksjonær?

– Vi hadde betydelig støtte fra dem i 2016. I 2017 har vi ikke støtte fra dem.

Hva kan grunnen være til det?

– Det er jo offentlig informasjon at de sa nei til forslagene på generalforsamlingen som var nødvendige for å gjennomføre de transaksjonene vi gjennomførte i fjor og som de støttet da. At de sier nei til det tilsvarende i år, må vi tolke som at de ikke støtter oss nå, sa Ombudstvedt.

«Ombudstvedt fortsetter»

Den tidligere toppsjefens aksjesalg ble sterkt kritisert av enkelte aksjonærer. 

Såpass at Norske Skog-styret fant det nødvendig å avklare hans stilling gjennom en børsmelding

«Ombudstvedt solgte sin aksjepost for å stå uten personlige eierinteresser i forhandlingene om selskapets restrukturering. Sven Ombudstvedt fulgte gjeldende lovgivning og Norske Skogs retningslinjer ved nedsalget. Et enstemmig styre har besluttet at Sven Ombudstvedt fortsetter som konsernsjef i Norske Skogindustrier», het det i meldingen da.

Ombudstvedt tok imidlertid denne behandlingen som mistillit

Søndag var det slutt. Toppsjefen takket for seg. Samtidig ble strategidirektør Lars Sperre satt inn i hans sted.

Klokken tikker

Norske Skog fikk i fjor på plass en refinansiering som reduserte gjelden og utsatte en del låneforfall. 

Selskapet har imidlertid et låneforfall på til sammen 2,7 milliarder kroner i 2019 som det har varslet at det ikke vil være i stand til å betale slik det ser ut i dag. 

Norske Skog har signalisert at en løsning må finnes i fellesskap med alle interessegruppene, inklusive de ulike obligasjonslånseierne.

Norske Skog-aksjen er ned rundt tre prosent til 0,98 kroner på Oslo Børs kvarteret etter åpning onsdag. Det priser selskapet til 268 millioner kroner, en nedgang på nær 80 prosent de siste to årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: