Ringerike Janitsjarkorps spilte norske svisker med pomp og prakt da Nor-Shipping- deltagerne strømmet til Norges Varemesse på Lillestrøm utenfor Oslo tidlig tirsdag morgen.

En strålende opplagt Kronprins Haakon Magnus hilste på arbeidsminister Anniken Hauglie, næringsminister Monica Mæland og konferansens ledelse. Med 35.000 deltagere og over 1000 selskaper som presenterer seg med egne stands er det Norges største konferanse. Men alle deltagerne ble raskt minnet om bransjens realiteter.

– Siden vi møttes for to år siden er de fleste segmenter i denne bransjen truffet av tøffe tider. Vi er rammet av en giftig cocktail, sier Rederiforbundets president Sturla Henriksen. 

 – Den giftige kombinasjonen består av svak økonomisk vekst, oljeprisens fall til svært lave nivåer og enorm overkapasitet i våre bransjer, legger han til.

– Andelen handel har falt

Han mener det denne gangen er annerledes enn tidligere. Nå er det ikke bare bransjen selv som har utfordringer.

– Vi opererer nå i en verden som har sine egne problemer å hanskes med: Nasjonalisme og proteksjonisme. Det betyr at globalisering, handel og internasjonalt samarbeid taper terreng, sier Henriksen. 

– Andelen av handel relativ til økonomisk vekst har falt. Det har store konsekvenser for våre bransjer. For denne bransjen er så avhengig av frihandel og vekst og velstand, legger han til.

– «America First» er en risiko

Henriksen mener USAs president Donald Trump utgjør en risiko for global shipping.

– «American First»- politikken representerer en risiko for våre bransjer. USA er kanskje ikke lenger garantisten for verdensfred og stabilitet, sier Henriksen. 

 – «America First» og brexit betyr fragmentering av handel, men også fragmentering av verdens politiske orden. Både «America First», brexit og det høye gjeldsnivået i Kinas økonomi representerer store risikoer i seg selv, legger han til.

Arbeidsminister Anniken Hauglie, som også deltok på konferansen fra morgenen av, var også tydelig på utfordringene for hver og en som jobber i bransjen.

– De siste årene har vært tøffe for disse tradisjonelle norske bransjene. Langs hele vår kystlinje har mange blitt permittert eller har mistet jobben fullstendig. Det er en utfordrende situasjon for oss alle, sier Hauglie.

– Utrolig vilje til å endre seg

Sturla Henriksen mener likevel det er mange muligheter.

– Hav dekker 70 prosent av kloden men utgjør kanskje 90 prosent av potensialet fordi den er så dyp. Vi blir flere mennesker på jorden og med automasjon og digitalisering er det enorme muligheter for våre bransjer, sier Henriksen. 

 – Vi ser en utrolig vilje til å endre seg og evne til å tilpasse seg. Skip blir elektrifisert og bransjen ligger i front på mange områder. Ny teknologi gir nye muligheter for oss, sier Anniken Hauglie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Landet der «alle» går til psykoanalyse
I Argentina er det like legitimt å løpe fra jobb for «å rekke analysen» som å hente barn i barnehagen. Ikke noe annet land kan måle seg med den argentinske tettheten av psykologer.
05:60
Publisert: