– Jeg merker oppsving i folk som tar kontakt for å handle bitcoin, sier Sturle Sunde, som driver en av landets største markedsplasser for veksling av kryptovalutaen bitcoin.

Han sier mange nå tar kontakt med ham for å sikre seg bitcoin før nattens store begivenhet hvor antall nye bitcoin som produseres halveres.

– En del er sikker på at prisen skal opp, sier Sunde.

Steg over 8000 prosent

Bitcoin ble utviklet for for over ti år siden av den myteomspunne og fremdeles ukjente personen eller gruppen som går under psevdonymet «Satoshi Nakamoto».

Systemet ble bygget opp slik at det kun vil bli produsert 21 millioner bitcoin. Hvert tiende minutt blir et bestemt antall bitcoin produsert, såkalt «minet» frem, av superdatamaskiner. Og hvert fjerde år halveres mengden bitcoin som blir produsert. I kryptouniverset kalles begivenheten en «halving» eller «halvening».

To ganger tidligere har bitcoin vært igjennom en halving. Det medførte enorm kursoppgang.

  • Året etter den første halveringen i november 2012 steg prisen over 8000 prosent fra rundt 12 dollar til rundt 1000 dollar.
  • Året etter den andre halveringen i juli 2016 steg prisen 280 prosent fra rundt 660 dollar til 2514 dollar.

Bitcoinkursen nådde toppen rundt juletider i 2017 da én bitcoin kostet rundt 20.000 dollar. Da hadde den virtuelle valutaen på få år skapt flust av nye dollarmillionærer, hvorav mange var i 20-årene og 30-årene. Siden har kursen falt kraftig tilbake og handles i dag til rundt 8700 dollar.

Fest og VR-briller

Natt til tirsdag skal bitcoin igjennom sin tredje halvering.

I fora og grupper på internett er det stor undring og mange diskusjoner om hva som vil skje med prisen på bitcoin når produksjonen halveres. Verden over gjøres det klart til fest, men digitalt på grunn av korona, ifølge Sunde.

– Da samles det en gjeng, de følger med og skåler når den første blokken med halverte nye bitcoinmengder kommer, sier han.

Markedsplassene Binance og Kraken holder virtuelle fester, hvor sistnevnte har invitert til konferanse og fest med VR-briller. VR-briller (virtual reality) gir det en illusjon av å være tilstede i kunstig miljø, for eksempel fest.

– Det kan hende jeg stikker innom der, sier Sunde, men poengterer at han ikke følger begivenhetene like tett lengre.

– Den halveringen her vil ha mindre effekt på forsyningen av nye bitcoin. De aller fleste bitcoin som vil bli produsert er allerede i sirkulasjon. Det blir generert stadig færre, sier han.

Opp 78 prosent siden bunnen i år

Normalt ville stabil etterspørsel og en halvering av tilbudet av en vare resultert i økte priser, men i bitcoinmarkedet er man allerede kjent med at produksjonen vil halveres. Det kan være en av forklaringene bak at bitcoin har steget 78 prosent siden den traff en bunn for året 12. mars.

Sturle Sunde ønsker ikke å spå kursutviklingen til bitcoin, men sier det er mange nye som nå spekulerer i oppgang.

– I løpet av årene som har gått har det kommet mange nye til. Mange av dem har aldri opplevd en halvering før, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.