Aluminiumsgiganten Hydro la onsdag frem resultater for tredje kvartal som var langt bedre enn det analytikerne på forhånd ventet. Konsernets underliggende driftsresultat i kvartalet endte på nær 2,7 milliarder kroner, rundt 600 millioner kroner bedre enn analytikernes konsensusestimat.

– Hovedeffektene som påvirker resultatet er høyere aluminiumspriser og høyere priser på alumina, sa Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg under selskapets resultatpresentasjon onsdag.

Før børsåpning onsdag hadde Hydro-aksjen falt rundt 32 prosent hittil i år. Men onsdagens resultater har gitt investorene større appetitt på børslokomotivet. Hydro-aksjen åpnet onsdag morgen opp over tre prosent, og er klokken 14 opp rundt to prosent.

Halv milliard utelatt

Det underliggende driftsresultatet i kvartalet var 28 prosent bedre enn konsensusestimatet og hele 45 prosent bedre enn det SEB-analytiker Truls Kolsrud Engene på forhånd hadde ventet.

– Hydro har ikke inkludert sine Alunorte-avsetninger i det underliggende driftsresultatet, skriver Engene i en oppdatering han har sendt til SEBs kunder onsdag morgen.

Han påpeker at Hydro hadde guidet at avsetningene ville bli kostnadsført, og at hans egne estimater var basert på dette.

Hydro gjorde i tredje kvartal en avsetning på 519 millioner kroner knyttet til de tekniske og sosiale avtalene selskapet har inngått i Brasil for å komme nærmere en løsning på Alunorte-krisen. Denne kostnaden er ekskludert fra det underliggende driftsresultatet selskapet rapporterte onsdag morgen.

– Justert for dette så er driftsresultatet 10 prosent bedre enn vårt estimat, skriver Engene.

Hydro opplyser i kvartalsrapporten at inkludert derivateffekter er kostnader på totalt 620 millioner kroner utelatt fra kvartalets underliggende driftsresultat.

Venter Hydro-hopp

I begynnelsen av september la Hydro ytterligere 620 millioner kroner på bordet i Brasil for å komme nærmere en løsning på Alunorte-krisen. Avtalene omfattet blant annet tekniske forbedringer, revisjoner, studier, betaling av matkuponger, samt ytterligere tiltak og investeringer knyttet til samfunnsutvikling i Barcarena.

Det har nå gått nær åtte måneder siden Hydro ble tvunget til å halvere produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte etter utslipp av ubehandlet regnvann og anklager om mer alvorlig forurensning.

Selv om Hydro gjemmer bort avsetningen knyttet til avtalene som er inngått i Brasil, er resultatene for tredje kvartal fortsatt bedre enn ventet.

– De positive avvikene var knyttet til oppstrømsaktiviteten og energidivisjonen, mens nedstrømsvirksomheten var svakere enn ventet, skriver analytiker Truls Engene i sin oppdatering.

Han skriver videre at dette «bør skape noe lettelse i aksjen» og Engene venter at Hydro-aksjen gjøre det bedre enn markedet onsdag.

Betydelig overraskelse

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities er også positivt overrasket over tallene Hydro la frem onsdag morgen.

– Den positive resultatoverraskelsen er betydelig og drevet frem av lavere kostnader enn ventet i oppstrømsvirksomheten, skriver Sivertsen i en oppdatering til Pareto-kundene onsdag morgen.

Han viser til at lønnsomheten var bedre enn ventet innen de to forretningsområdene Primærmetall og Bauksitt og Alumina.

– I sum venter vi å øke våre 2018-estimater og gjøre små justeringer til våre estimater for 2019 og 2020, skriver Sivertsen.

Pareto har en kjøpsanbefaling på Hydro-aksjen og et kursmål på 55 kroner per aksje. Aksjen endte på 40,88 kroner per aksje da Oslo Børs stengte onsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Thor Chr. Jensen: Derfor har du tapt flere hundre millioner kroner, Egil Stenshagen
Egil Stenshagen har tapt flere hundre millioner kroner på et skrekkabinett av en aksjeportefølje.
01:28
Publisert: