Fredag morgen var det Pareto-toppen Svein Støle som inntok vitneboksen i høstens store Økokrim-sak. Støle, som er hovedeier og administrerende direktør i Pareto-gruppen, var ikke innkalt av Økokrim, men av forsvareren til en av de tiltalte, Petter Dragesund.

Dragesund har vært corporatesjef i Pareto gjennom en årrekke, men har vært i permisjon fra selskapet etter at han ble tiltalt i saken i 2017. Han står tiltalt sammen med den tidligere Pareto-megleren Kjetil Sjursen, og Jan Vestrum, som var rådgiver på Pareto-oppdraget som står i sentrum for den pågående saken. Alle de tiltalte avviser straffskyld i saken.

Økokrim mener Pareto i mars 2010 bisto det russiske selskapet Severstal i å skjule oppkjøp av gullgruveselskapet Crew. Ved å benytte seg av en rekke stråmenn i skatteparadiser skal Severstal ha sikret seg kontroll over gullgruveselskapet uten å informere finansmarkedene om oppkjøpet, og samtidig lurt norske investorer som solgte aksjer i selskapet for rundt 180 millioner kroner etter en prisgarantiavtale, ifølge Økokrim.

Petter Dragesund var corporatesjef i Pareto i en årrekke, men har vært i permisjon etter at han ble tiltalt i saken i 2017.
Petter Dragesund var corporatesjef i Pareto i en årrekke, men har vært i permisjon etter at han ble tiltalt i saken i 2017. (Foto: Per Thrana)

Hyllet kollegaen

Støle sa i tingretten at påstandene mot Dragesund er «absurde».

– At Petter skulle være med på å inngå en slik avtale, og nær sagt omgå eller forlede medarbeidere som sitter ved siden av ham, skrevet en fullmakt og forfalsket den på vegne av sine medarbeidere. Det virker helt absurd. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få fatt på det, så absurd er det, sa han, og pekte på at Dragesund ville hatt svært liten økonomisk interesse av saken.

– Antagelig snakker man om en promille av formuen hans, sa han om betalingen som Økokrim mener knytter seg til de skjulte aksjekjøpene.

Støle, som var med på å ansette Dragesund i Pareto, sa at de to ikke var nære venner, men at de kjente hverandre fra de gikk på samme trinn på Norges Handelshøyskole (NHH) og hadde vært i hverandres 40- og 50-årslag.

Han beskrev Dragesund som en «grunnsten» i hele Pareto, og kunne ikke få fullrost kollegaen nok:

– Han har stått for alt det vi ønsker å stå for og har trodd på. En mann med godt humør, robust på alle vis, både fysisk og psykisk. Han har kontroll på livet sitt rett og slett, både på jobb og privat, han er nøktern, ikke spesielt opptatt av penger, bor i et nøkternt hus i Maridalen, og er en rollemodell. Det har han vært for oss hele veien, sa Støle.

– Han er en utmerket leder og en god person, rett og slett. Det er ubegripelig at vi sitter i denne situasjonen.

Støle la til at han har forsøkt å tenke gjennom om Dragesund har noen negative sider.

– Det må i så fall være at han sier ja. Han har vært leder for en svær avdeling, har hatt et enormt ansvar og en enorm myndighet. Han kan tegne firmaet, har hatt alle fullmakter. Vi har stolt fullt og helt på ham. Han har hatt mye å gjøre, det er vi klar over. Kanskje han kunne sagt nei av og til, til nye oppdrag.

«Kom som et sjokk»

Ifølge Støle kom saken som et sjokk på Pareto – to ganger.

For overraskelsen var stor da Økokrim gjorde en razzia i Paretos lokaler i 2014 og siktet den tidligere megleren Kjetil Sjursen.

– Razziaen kom som et sjokk på veldig mange, i hvert fall på oss i styret.

Selv om Pareto i 2010 fikk en rekke spørsmål fra Finanstilsynet, Oslo Børs og flere investorer, kom nemlig saken ikke Pareto-styret for øre den gangen, ifølge Støle.

Slik forble styret uvitende om saken inntil den plutselige razziaen i 2014. Da hadde det vært stille rundt saken i flere år.

Da også Dragesund ble siktet i 2015, trakk han seg som corporatesjef og som oppdragsansvarlig, såkalt «deal captain». Men etter ett år fikk han igjen tillatelse fra Pareto til å være oppdragsansvarlig.

– Vi trodde vel egentlig at saken var avsluttet for Dragesunds vedkommende. Det var vel også derfor dette ble gjort. Vi hadde endevendt firmaet og hadde ikke funnet noe. Ting falt vel egentlig tilbake til normalen, sa Støle i retten.

Så, etter nok et år med etterforskning, ble Dragesund tiltalt i 2017.

– Det var som med razziaen. Det fremsto helt ubegripelig for de fleste av oss. Det er ikke til å forstå, rett og slett.

Straffesaken i Oslo tingrett går etter planen frem til 2. november. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: