Eneeier i det frittstående megler- og finanshuset Pareto, Svein Støle (55), melder flytting til Sveits med kona Tonje Flørnes Støle (51), og han skal lede en viktig del av Paretos utenlandssatsing derfra.

I en tekstmelding bekrefter Støle flytteplanene overfor DN:

– Ja, vi planlegger å flytte til Sveits. Pareto går bra for tiden og vi prøver å vokse videre internasjonalt. Vi har åpnet kontor i Sveits og Tyskland den siste tiden, og jeg har lyst til å jobbe og bo internasjonalt igjen, skriver Støle.

Støle er én av de mektigste aktørene – og er desidert best betalt – i det norske meglermiljøet. Formuen hans var i 2017-ligningen på over 7,2 milliarder kroner.

I september solgte Støle familieboligen i Holmenkollen i Oslo for over 57 millioner kroner.

Mister stor skattyter

Støle forklarer at et nytt utenlandsopphold ga mersmak etter at han bodde i New York for vel ti år siden.

– Vi bodde i USA noen år mens jeg jobbet for Pareto der borte og vi trivdes godt med det. Nå er det Sveits som er aktuelt, sier Støle.

Med flyttingen vil også Norge miste én av sine største skattytere.

Bare i 2017 betalte Støle over 63 millioner kroner i skatt. Om å bli skatteflyktning, sier han:

– Det er mange forhold som spiller inn i en flyttebeslutning. Livskvalitet og rammebetingelser er naturligvis viktig. Sveits scorer høyt på begge områder.

Gründer

Han var én av fire gründere i Pareto tidlig på 90-tallet, og overtok hele eierskapet i 2015. Pareto as gikk med rundt én milliard kroner i overskudd etter skatt i fjor. Støle tok ikke ut utbytte, men hadde en lønn på 2,3 millioner kroner. Pareto hadde 6,2 milliarder kroner i egenkapital ved inngangen til året.

Juvelen i Pareto-systemet er meglerhuset Pareto Securities, der Støle eier to tredjedeler av aksjene, og resten er eid av andre ansatte. I fjor fikk meglerhuset et overskudd på 715 millioner kroner før skatt og etter fordeling av bonus.

– Det er et veldig flott resultat, og Ole Henrik (Bjørge, leder av meglerhuset, red.anm.) og de ansatte i Pareto Securities har gjort en formidabel jobb, sa Støle til DN da 2017-resultatene ble lagt frem i februar i år.

Boligkule

Familien Støle kunne innkassere en kjempegevinst på nærmere 50 millioner kroner da han og kona nylig solgte sin 650 kvadratmeter store boligeiendom i Krags Terrasse i Holmenkollen. Støle kjøpte huset i 1995 for 6,5 millioner kroner og har senere foretatt betydelige oppgraderinger og påbygninger.

Svein Støle kjøpte denne villaen i Holmenkollen med tilhørende portnerbolig for i underkant av syv millioner kroner i 1995. Nå kan han innkassere nær 50 millioner kroner i gevinst etter salg av huset som ble betydelig oppgradert i 2007. Bildet er fra 1998.
Svein Støle kjøpte denne villaen i Holmenkollen med tilhørende portnerbolig for i underkant av syv millioner kroner i 1995. Nå kan han innkassere nær 50 millioner kroner i gevinst etter salg av huset som ble betydelig oppgradert i 2007. Bildet er fra 1998. (Foto: Bjørn Kray Iversen)

Finansavisen omtalte hussalget i september i år og skrev da at villaen som ble lagt ut med en prisantydning på 60 millioner kroner, var solgt for 57 millioner kroner. Ifølge eiendomsregisteret ble det i slutten av september tinglyst et pantedokument på 68,4 millioner kroner på eiendommen, men navnet på kjøper er foreløpig ikke kjent.

Eiendommen med vidt utsyn over Oslofjorden har egen portnerbolig. Selve hovedhuset er på litt over 500 kvadratmeter og inneholder blant annet seks soverom, eget trimrom, hobbyrom, vinrom og badstue. Den separate portnerboligen er på 58 kvadratmeter og har to soverom i tillegg til stue, kjøkken og bad.

To gründere i Zürich

Støle blir ikke ensom i Zürich. Der venter blant andre Pareto-topp Anders Endreson (59), som flyttet til Zürich i fjor for å åpne en ny Pareto-filial. Også Endreson og kona gjorde et svært godt hussalg da de kvittet seg med sin villa på Jar i Bærum i fjor høst.

Huset med en bygningsmasse på 800 kvadratmeter og to mål tomt ble lagt ut for 55 millioner kroner i august i fjor, rekordpris til Jar å være, men ble i desember solgt til shippingarving Melanie Steensland Gotteberg (39) og hennes mann for 47,5 millioner kroner. Endreson og ektefellen kjøpte selv huset for 19,75 millioner kroner i 2005.

Endreson ledet i en årrekke Pareto Project Finance og har lenge tronet på lønnstoppen i meglerbransjen sammen med Svein Støle. Endreson hadde en skattbar formue på 709 millioner kroner i 2017-ligningen. Meglertoppen var med på laget sammen med Støle fra starten da Pareto ble bygget opp fra et lite meglerhus for 30 år siden, og var medeier frem til han solgte sin eierandel til Støle i 2015.

Pareto har i tillegg til ni kontorer i Norden også filialer i London, Aberdeen, Paris, Hamburg, Frankfurt, New York, Houston, Singapore og Perth, foruten Zürich. Pareto-gruppen har rundt 900 ansatte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Skal du overleve en krise må du ha dette hjemme
Er du forberedt på en krisesituasjon? Har du tenkt på hva du må ha for å overleve et langvarig strømbrudd, vannstans, terror eller krig? Disse fem rådene kan være forskjellen på liv og død.
01:33
Publisert: