Den sveitsiske storbanken Credit Suisse rystes av et tragisk utfall etter overvåkningsskandalen som har vært på alles lepper i den sveitsiske finansverdenen den siste tiden.

Funnet død

Tirsdag gikk Credit Suisse-sjef Tidjane Thiams nærmeste medarbeider, driftsdirektør Pierre-Olivier Bouée, av. Det samme gjorde bankens sikkerhetsansvarlig, Remo Boccali.

En intern granskningsrapport hadde i forkant holdt dem alene ansvarlige for overvåkningen, og ingen av dem ble gitt en sluttpakke, ifølge Credit Suisse.

Nyhetene ble imidlertid overskygget av at konsulenten som har vært bindeledd mellom Credit Suisse og privatetterforskerne, er funnet død.

Ifølge Financial Times, som viser til en talsperson for sveitsiske påtalemyndigheter, blir dødsfallet rutinemessige etterforsket, men behandles som et selvmord basert på nåværende beviser.

Fysisk konfrontasjon

Credit Suisse engasjerte for en måneds tids siden privatetterforskere for å overvåke bankens tidligere leder for «wealth management», Iqbal Khan (43).

Khan er ment å starte opp i en tilsvarende rolle hos konkurrenten UBS 1. oktober, og Credit Suisse fryktet at han ville forsøke å kuppe andre ansatte fra banken.

Tidlig i forrige uke anmeldte Khan overvåkningen til sveitsiske påtalemyndighter, som etterforsker saken.

Iqbal Khan, her fotografert på et investorseminar i Zürich i 2016.
Iqbal Khan, her fotografert på et investorseminar i Zürich i 2016. (Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/NTB Scanpix)

Khan hevder at han og hans kone nylig ble forfulgt med bil og til fots gjennom Zürichs gater, før en fysisk konfrontasjon med tre privatetterforskere fant sted.

Privatetterforskningsselskapet Investigo sier det var Khan som oppsøkte dem, og at de kun hadde én person på jobb. Oppdraget var å overvåke Khan for å se hvem han møtte, fra passende avstand.

Sterk konflikt

Khan sluttet brått i Credit Suisse i juni etter en lengre personkonflikt med Credit Suisse-sjef Tidjane Thiam (56).

Mens Khan nøt stor suksess som leder av formuesforvaltningsvirksomheten, og initielt var blitt forfremmet en rekke ganger av Thiam, skal Khans misnøye ha vokst for mangel på synlighet og forsikringer om hans videre karrierevei, ifølge Financial Times.

Thiam skal på sin side ha vært sterkt irritert over at Khan så på seg selv som en naturlig «kronprins».

I tillegg lå banktoppene i en nabokonflikt.

Et over toårig byggeprosjekt i Khan-parets regi, til sterk frustrasjon for Thiam, skal ha kulminert i en konfrontasjon mellom dem på en cocktail-fest hos Thiam i januar.

Etter dette var det en isfront mellom dem, noe som skapte et giftig arbeidsmiljø, ifølge Financial Times.

Beklaget

Khan sluttet i Credit Suisse juni for å begynne hos konkurrenten UBS, etter å ha intervjuet med en rekke banker.

Khan ble imidlertid kun ilagt en karantenetid, såkalt gardening leave, på tre måneder, mens rundt 12 måneder er mer normalt.

Det var Credit Suisse-styreleder Urs Rohner som fremforhandlet sluttavtalen, ifølge Financial Times.

Credit Suisse-styreleder Urs Rohner (midten), flankert av John Tiner (til venstre), leder av revisjonskomiteen, og Flavio Romerio, partner i advokatfirmaet Homburger, som står bak den interne granskningsrapporten, på gårsdagens pressekonferanse.
Credit Suisse-styreleder Urs Rohner (midten), flankert av John Tiner (til venstre), leder av revisjonskomiteen, og Flavio Romerio, partner i advokatfirmaet Homburger, som står bak den interne granskningsrapporten, på gårsdagens pressekonferanse. (Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/NTB Scanpix)

På en hastig sammenkalt pressekonferanse tirsdag beklaget styrelederen overvåkningen. Han sa at det var galt av banken å iverksette den og at bankens renommé hadde blitt skadelidende.

– Jeg vil gjerne beklage på vegne av Credit Suisse til våre glimrende ansatte, våre aksjonærer, og til Iqbal Khan og hans familie for konsekvensene, sa Rohner.

Freder Thiam

Han viste til at den interne granskningen konkluderte med at Credit Suisse-sjef Tidjane Thiam ikke hadde beordret eller visste om overvåkningen av Khan.

Credit Suisse-sjef Tidjane Thiam, her fotografert på Swiss Digital Summit 2. september.
Credit Suisse-sjef Tidjane Thiam, her fotografert på Swiss Digital Summit 2. september. (Foto: Denis Balibouse/Reuters/NTB Scanpix)

– Vi tar sterkt avstand fra alle påstander som trekker vår konsernsjefs integritet i tvil, sa styrelederen.

Han sa også at det var med «sterk tristhet» at banken var kjent med dødsfallet til sikkerhetskonsulenten som hadde vært bindeleddet mellom Credit Suisse og privatetterforskerne.

– Vi uttrykker våre dypeste kondolanser. Av respekt for de etterlatte, ønsker vi ikke å kommentere denne saken ytterligere, sa Rohner, ifølge FT.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.