Mandag skrev DN at arving og influenser Phoebe Hveem Lier (28) har pakket sekken og flyttet til Lugano i Sveits.

På det tidspunktet var det ikke kjent om hun hadde fått overført verdier fra sin far, investoren og milliardæren Paal Hveem.

Nå bekrefter daglig leder Christer Tunold i fars selskap Greenwich Land Securities at hun og storesøster Tina Hveem Vislie (35) nylig har fått 45 prosent av investeringsselskapets b-aksjer hver. Far Paal Hveem sitter selv igjen med ti prosent av selskapet i form av a-aksjer, og dermed også den formelle kontrollen.

Lier føyer seg dermed i rekken over arvinger som den siste tiden har fått milliardverdier i form av b-aksjer og flyttet til Sveits, mens far sitter igjen i Norge med kontrollen over selskapet og en betydelig mindre skatteregning.

Far med full kontroll

DN har tidligere skrevet om hvordan flere skatteeksperter har problematisert denne metoden, særlig i de tilfellene hvor kun ett av barna har fått overført nesten hele formuen. Skatteadvokatene har også problematisert de tilfellene hvor far har mulighet til å innløse aksjene og dermed «reversere gaven».

I dette tilfellet har begge søstrene arvet en like stor del av far Paal Hveems selskap, men ifølge selskapets vedtekter fra 19. april, der oppdelingen av aksjeklassene blir vedtatt, kommer det også frem en mulighet for at styret i selskapet kan godkjenne at a-aksjer konverteres til b-aksjer, og motsatt.

I hvert sitt land

Phoebe Hveem Lier er utdannet innen interiør og er livsstils- og moteinfluenser. 28-åringen valgte å flytte til den italienskspråklige delen av Sveits med sin ektemann og eiendomsinvestor Peder Rye Lier (35).

De giftet seg i 2019 i et storslått kjendisbryllup i Venezia med finanseliten, arvinger og influensere på gjestelisten. Finansavisen omtalte det den gang som «Norges dyreste bryllup» med en anslått pris på ti millioner kroner. Festen ble holdt samme sted som superstjernene Amal og George Clooney giftet seg i 2014, og Vogue fulgte bryllupet fra innsiden.

Ifølge Folkeregisteret fikk ekteparet Lier nylig ny bostedsadresse på leilighetsresorten Collina d’Oro. Både barnehagearvingen Eystein Sævareid Aase, Aker-eier Kjell Inge Røkke og hans datter Elisabeth Monsen Røkke står registrert på denne adressen i Folkeregisteret.

Resort Collina D'Oro Lugano, leilighetskomplekset der flere norske formuende har bosatt seg.
Resort Collina D'Oro Lugano, leilighetskomplekset der flere norske formuende har bosatt seg. (Foto: Mikaela Berg)

Storesøster Tina Hveem Vislie er ikke like profilert som lillesøster og jobber, ifølge Linkedin, som rådgiver i organisasjonen Skadeforebyggende forum. Hun er utdannet innen folkehelse og journalistikk. Sammen med ektemannen eier hun en enebolig på 196 kvadratmeter midt på Bygdøy, som i 2017 ble kjøpt for over 19 millioner kroner. For to år siden kjøpte hun også en hytte på Tjøme til 23,5 millioner kroner.

Overfor DN bekrefter Vislie at hun og søsteren har arvet 45 prosent av b-aksjene i farens selskap. På spørsmål om hun også skal flytte til Sveits, svarer hun følgende:

– Det vil jeg ikke kommentere, men akkurat nå er det ikke aktuelt.

Milliardverdier

Phoebe Hveem Lier hadde i 2021 en ligningsformue på drøyt ti millioner kroner, mens søster Tina Hveem Vislie sto oppført med null i formue, ifølge skattelistene.

Faren hadde en ligningsformue på over 400 millioner kroner, men ifølge Kapital er han god for 2,8 milliarder kroner.

Begge søstre har styreplass i Greenwich Land Securities, et selskap med eiendeler for 535 millioner kroner ifølge selskapets årsrapport for 2021. I realiteten er Hveem-familiens verdier trolig langt større med investeringer i eiendom og aksjer. Som følge av noen vellykkede investeringer i olje og gass i Storbritannia anslår Kapital at formuen til Hvem økte betraktelig i 2022.

Oslo-baserte Paal Hveem er en av Norges rikeste privatinvestorer via selskapet Greenwich Land Securities. Her avbildet med investor Øystein Tvenge (i bakgrunnen) i 2009.
Oslo-baserte Paal Hveem er en av Norges rikeste privatinvestorer via selskapet Greenwich Land Securities. Her avbildet med investor Øystein Tvenge (i bakgrunnen) i 2009. (Foto: Elin Høyland)

Søstrene fikk også i 2021 opprettet hvert sitt selskap. Pchl Invest er Pheobe Hveem Liers selskap, der hun sitter på 93,6 prosent av b-aksjene, mens faren eier 6,35 prosent. Han sitter derimot på a-aksjene og dermed også kontrollen.

Storesøster Tina Hveem Vislie har selskapet Tussebu as, der hun sitter på 93,65 prosent og b-aksjer, mens far eier de resterende a-aksjene.

Arvinger til Sveits

Listen over velstående nordmenn som tar med seg formuen til Sveits blir stadig lengre, blant annet fordi en rekke unge arvinger de siste månedene har meldt flytting. DN har så langt kartlagt rundt 60 formuende som har flyttet til Sveits, hvorav 20 er arvinger til noen av landets største formuer.

Mens flere har fått overført store formuer fra sine foreldre før de flyttet, er det andre som fikk arven noen år tilbake i tid.

I februar ble det kjent at eiendomsmilliardæren Ivar Tollefsen hadde overført b-aksjene i Fredensborg til datteren Ninja Tollefsen før hun flyttet til byen Lugano i Sveits. Overføringen tilsvarte verdier på rundt 45 milliarder kroner, og sikret far Tollefsen en betydelig mindre skatteregning. Samtidig blir han sittende igjen med kontrollen og A-aksjene i selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.