Trude Wenaas (49) er sammen med søsknene Lillian (53) og Sigmund (48) arvinger til en av landets største formuer.

Faren, Lars Wenaas (72), har bygget opp et av Europas største hotellselskaper, med Norges nest største hotell, Radisson Plaza i Oslo, i porteføljen. Kapital har anslått at familiens hotellimperium er verdt rundt 15 milliarder kroner.

Like etter at det ble kjent at Lillans datter, Celina Wenaas Myrann (27), flytter fra bydelen Sagene i Oslo til Luzern i Sveits, bekrefter Trude Wenaas til DN at hun i forrige uke tok med familien og flyttet til Sveits.

Wenaas har sammen med ektemannen Arild Stabæk og barna bosatt seg i kantonen Luzern. Det er samme område som niesen nylig flyttet til.

– Sveits er i likhet med Norge et trygt land med gode skoler og et godt helsevesen. I tillegg har de en forutsigbar beskatning og regelverk som var avgjørende for valget, sier Trude Wenaas om flyttingen.

– Vi har ikke noen flere kommentarer utover dette. Luzern har ikke det laveste skattenivået i Sveits, men er et godt sted å bo.

Generasjonsskifter

Trude Wenaas sto i 2021 oppført med en ligningsformue på 311 millioner kroner, og betalte 2,8 millioner i skatt ifølge skattelistene. Samlet hadde familien over 800 millioner kroner i ligningsformue.

Lars Wenaas' tre barn – og deres barn igjen – eier rundt 33 prosent hver av B-aksjene i selskapet. Han selv sitter med kontrollen og A-aksjene.
Lars Wenaas' tre barn – og deres barn igjen – eier rundt 33 prosent hver av B-aksjene i selskapet. Han selv sitter med kontrollen og A-aksjene. (Foto: Øystein Talberg/Åndalsnes Avis)

Familien hennes eier rundt 33 prosent av B-aksjene i Wenaasgruppen gjennom tre ulike selskaper. Her ble det nylig gjennomført et generasjonsskifte, der barna fikk overført B-aksjer.

De to søsknene hennes – og deres barn igjen – eier også 33 prosent hver av B-aksjene i Wenaasgruppen, mens far og bestefar Lars Wenaas fortsatt sitter med A-aksjene og kontrollen.

Wenaasgruppen har hovedkontorer i Måndalen i Møre- og Romsdal og regnes som et av Europas største hotelleiendomsselskaper med 18 hotelleiendommer og årlige leieinntekter på rundt én milliard kroner.

Stadig flere arvinger

Listen over norske arvinger som bosetter seg i Sveits blir stadig lengre. Av over 50 formuende som i løpet av det siste året har flyttet til det lille alpelandet i hjertet av Europa, er over 15 av dem arvinger til noen av landets største formuer.

Flere av disse fikk overført store verdier og formuer fra sine foreldre like før de flyttet, mens andre allerede arvet for et par år tilbake.

Felles for flere av dem er at de er barn av noen av Norges mest kjente og fremtredende finans- og næringslivsprofiler.

I løpet av året har Ninja Tollefsen og Alexandra Haudemann-Andersen, døtre av henholdsvis eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen og investor Jan Haudemann-Andersen, flyttet til Sveits.

De fikk begge overført milliardverdier i form av b-aksjer i fedrenes selskaper før de flyttet. I januar flyttet også den 21 år gamle datteren til investor og milliardær Bjørn Rune Gjelsten til Sveits etter å ha fått overført 80 prosent av familieimperiet.

Faren la ikke skjul på at generasjonsskiftet kom til raskere enn planlagt som følge av økte skatter, og ikke «tappe» selskapet for store utbytter for å betale skatt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.