Hør historien til den amerikanske bankmannen Bradley Birkenfeld i denne ukens episode av DNs podkast «Finansredaksjonen». 

Da Birkenfeld avslørte at den sveitsiske storbanken UBS hjalp rike amerikanere med å skjule formuer, ble han belønnet med to år i fengsel – og 104 millioner dollar. 

Birkenfeld mener også Norge bør betale varslere som tør stå frem.

– Varslerne er lovens forlengede arm, sier han i podkasten.

Nå slår han et slag for at varslerne skal få en del av utbyttet når det avdekkes økonomisk kriminalitet.

– En andel av beløpene som avdekkes kan gå til varslerne, en andel til myndighetene og en andel til et fond som kan finansiere andre varslere, sier han i podkasten.

– Hvorfor er økonomisk kompensasjon så viktig?

– De som varsler, er meget sårbare. De utsetter seg for økonomisk risiko, emosjonell risiko, risikerer å få svertet omdømmet, og tar valg som påvirker familien. De må ha insentiver for å orke å stå frem, sier Birkenfeld i en samtale med DNs Gøran Skaalmo og Marte Ramuz Eriksen.

Hør hele podkasten her:

Får du ikke opp spilleren? Prøv her (Itunes) eller her (Android/andre).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.