Ekobrottsmyndigheten – Sveriges økokrim – har mottatt en 28 siders lang rapport som angivelig viser at Nordea har brutt reglene mot hvitvasking, ifølge Reuters og Dagens Industri.

–Vi har mottatt dokumenter fra Hermitage Capital Management om hvitvasking og vi undersøker hvordan vi skal håndtere dette, sier en talsperson fra Ekobrottsmyndigheten til Reuters.

Ifølge Hermitage skal hvitvaskingen ha blitt gjennomført av et organisert kriminelt nettverk, ifølge Dagens Industri.

Hermitage Capital Management er et investeringsfond med hovedkvarter i London. Grunnleggeren Bill Browder var mannen som leverte inn anmeldelsen av Danske Bank for hvitvasking tidligere i år.

– Helt siden mordet på Sergei Magnitsky i Russland for å ha avslørt regjeringens korrupsjonsordning på 230 millioner dollar, har vi jobbet for å avdekke hvem som vasker pengene i Vesten. Hver ny oppdagelse fører til flere bevis. Identifikasjonen av pengestrømmer gjennom Nordea Bank er den siste i en kjede av vestlige banker som lar ulovlige penger flyte, sier Browder til Dagens Næringsliv.

Det er ikke åpnet formell etterforskning mot Nordea ennå. Browder har tidligere klaget inn norske banker til Økokrim, uten at det har blitt åpnet etterforskning.

Nordeas pressetjeneste sier til Dagens Industri at de er klar over rapporten og at de «driver med et nært samarbeid med de relevante myndighetene i alle land der vi har virksomhet, inkludert «finanspolitiet» i de nordiske landene».

Utbetalinger på 175 millioner dollar

Ifølge Dagens Industri mener Hermitage at de har identifisert utbetalinger på 175 millioner dollar til 365 kontoer hos Nordeas svenske, danske, finske og norske virksomheter.

Kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea forteller at de er kjent med rapporten.

– Vi er kjent med rapporten, og i Nordea har vi et nært samarbeid med relevante myndigheter i alle land der vi har virksomhet. Vi går ikke inn på detaljer i disse dialogene. For å bekjempe økonomisk kriminalitet er det en del av vår daglige virksomhet å kontinuerlig granske kundeaktiviteter. I alle tilfeller der vi mener det er mistenkelige transaksjoner, rapporterer vi det til myndighetene for videre behandling. Grunnet banktaushetsplikten, som er regulert av loven, kan vi ikke kommentere enkeltkunder.

– I løpet av de siste årene har Nordea gjort store investeringer i å styrke vår bekjempelse av hvitvasking og andre former for økonomisk kriminalitet i alle land hvor vi har virksomhet.

Svindeljeger

Browder er en kjent svindeljeger. I et intervju med DN i slutten av september uttalte han at korrupte russere får hjelp av grådige bankdirektører i Vesten.

– Denne kriminelle aktiviteten kan bare stoppes hvis konsekvensene blir tøffe for de involverte. Inntil bankdirektørene puttes i fengsel for hvitvasking er det fortsatt slik at lønnsomheten er så høy at den veier opp for risikoen, sa Browder.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.