Det svenske eiendomsselskapet Castellum øker budet på Entra til 185 kroner per aksje, skriver selskapet i en børsmelding. Budet er utformet som åtte Castellum-aksjer per 13 aksjer i Entra, samt 54,39 kroner per aksje i kontantbud.

Det forrige budet var på 170,86 kroner per aksje med en kontantandel på drøye 25 kroner per aksje.

Spillet om den norske eiendomsgiganten har tatt mange vendinger, og senest denne uken varslet svenske SBB at det har ombestemt seg og likevel vil by på Entra. Dermed var kampen mellom Castellum og SBB likevel høyst levende. SBB har foreløpig budt 165 kroner per aksje, men med en kontantandel på rundt 150 kroner.

Entra-styret har satt en frist til mandag neste uke for å få en avgjørelse på budkampen. De har hverken anbefalt SBBs eller Castellums første bud, men invitert til nye bud.

– Jeg legger inn bud av samme årsak som for en måned siden. Dette er en sjanse vi ikke kan gå glipp av. Vi tror at vi to sammen er så sterke at vi kan bli uslåelige. Vi tror det er nødvendig for fremtiden at man ikke bare kan kjøpe hus, men også ta hånd om miljøet, sier administrerende direktør Henrik Saxborn i Castellum til DN om det nye budet.

– Du har tidligere uttalt at du håper å være ferdig med prosessen innen julegløggen. Tror du fortsatt på det?

– Jeg kjemper for det, og håper å få drikke julegløggen i fred, men dette er en prosess som kommer til å ta en stund.

– Hva tror du SBBs neste trekk er. Vil de høyne budet?

– Det kan bare SBB svare på.

Entra: «Vil vurdere grundig»

Entra-styret har i en børsmelding sent fredag ettermiddag kommentert fredagens oppjusterte bud på selskapet fra svenske Castellum.

– Styret verdsetter den fortsatte interessen Castellum viser for Entra, og noterer den betydelige forbedring av de finansielle vilkår sammenlignet med Castellums tidligere forslag. Styret vil, med bistand fra sine rådgivere, vurdere tilbudet grundig. Styret vil komme med en ytterligere kunngjøring når det er hensiktsmessig, sier styreleder Siri Hatlen i Entra.

En tredje aktør

Slaget så lenge ut til å stå mellom kamphanene administrerende direktør Ilija Batljan i SBB og administrerende direktør Henrik Saxborn i Castellum, men 7. desember meldte en tredje svensk eiendomsaktør, Balder, at de hadde kjøpt seg opp til en eierandel på fem prosent.

Torsdag passerte Balder en eierandel på 15 prosent. Konsernsjef og hovedaksjonær Erik Selin i Balder har gjort det klart at han ikke er ute etter hele selskapet.

– Hva tenkte du da Balder kjøpte seg opp til en blokkerende eierandel på 15 prosent.

– Jeg tror vi ser samme sak med ulike muligheter. Jeg tror det er så enkelt. Det er ganske udramatisk, sier Saxborn.

Det er ikke kjent hvor mye Balder har betalt per aksje, men aksjekursen i Entra har tett under 180 kroner i perioden det svenske selskapet har kjøpt seg opp. Hvis Balder hadde godtatt SBB eller Castellums første bud ville de mest sannsynlig solgt med tap.

Hvis Balder godtar Castellums nye bud vil de få gevinst, gitt at aksjekursen i Castellum ikke faller.

– Budet innebærer at Balder kan ende opp med en andel aksjer i Castellum. Tror du Erik Selin godtar dette?

– Det får du spørre Erik om. Han får fundere på om dette er en mulighet han vil være med på, sier Saxborn.

«Fordi jeg var dum»

Det er blitt spekulert i at Selin kjøpte seg opp i Entra for å unngå at konkurrenten Batljan blir den største eiendomsaktøren i Sverige. Dette avviste Selin i et intervju med Dagens Industri torsdag. På spørsmål fra avisen om hvorfor han ikke kjøpte aksjer i Entra før budkampen, da aksjekursen var langt lavere, svarte han:

– Fordi jeg var dum, sa han og fortsatte:

– Det er det samme som at du kan spørre hvorfor jeg begynte å kjøpe aksjer da jeg var 14 år. Det var fordi jeg ikke var smart nok til å begynne da jeg var ti år.

DN snakket tidligere fredag med analytiker Albin Sandberg i Kepler Cheuvreux. Han trodde hverken Castellum eller SBB ville legge inn et høyt nok bud til å sikre seg selskapet.

– Det finnes en begrensning for mye det er mulig for dem å by. Da må det i så fall være at Entra er viktig som en «trofé-eiendel». Jeg tror heller de vil se etter andre muligheter, sa Sandberg om mulighetene for et nytt bud fra Castellum.

På spørsmål om det siste budet til Castellum er dyrere enn han hadde sett for seg, svarer Saxborn.

– Dette er en balansert prislapp for aksjeeierne. Jeg tror at det viktigste er at vi virkelig vil få til en fusjon. Vi har spøkt og kalt det et ekteskap, men dette er alvorlig. Vi er ikke på jakt etter kortvarige gevinster.

Tror ikke på blokade

Forvalter Thomas Nielsen driver eiendomsfondet First Nordic Real Estate. Det har investert i Balder. DN snakket med ham om budkampen tidligere fredag. Da trodde han ikke Selin ønsket å blokkere for konkurrentene, men så gode muligheter for investeringen i Balder.

– Jeg stoler på at Erik Selin fortsetter å være så flink på transaksjoner som han har vist tidligere. Jeg tror han har en bra plan og utgangspunkt.

– Hva tror du denne planen er?

– Han har vel sagt at han ønsker at de skal fortsette å drifte godt og være på børs, eller at noen andre byr høyere og at det blir en fin gevinst, sa Nielsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.