Swedbank-aksjen faller over tre prosent på Stockholm-børsen tirsdag formiddag.

Årsaken er at Finansinspektionen i Sverige har besluttet å gå videre i korrupsjons- og hvitvaskingssaken mot Swedbank.

I en kunngjøring skriver Finansinspektionen - Sveriges svar på Finanstilsynet - at det nå vurderes sanksjoner mot Swedbank i forbindelse med hvitvaskingsskandalen i Baltikum. Saken etterforskes nå videre sammen med økokrimmyndighetene i de baltiske landene.

Jus om bøter

Swedbank sier en i kunngjøring tirsdag formiddag at banken samarbeider fullt ut med Finansinspektionen.

Swedbank sier bankens egne iakttakelser stemmer godt overens med Finansinspektionens. Blant annet i en intern rapport om hvitvasking i Swedbank skrevet av tidligere assisterende Økokrim-sjef Erling Grimstad.

Men banken innrømmer ikke uten sverdslag at den skal straffes, og påpeker at Finansinspektionen nå skal gjennomføre en juridisk vurdering om hvorvidt banken skal sanksjoneres, altså om det blir bøter.

Mulige brudd på sanksjoner

Politiet i Estland etterforsker også om Swedbank har brutt med EUs sanksjoner mot Russland. Det er mistanke om at mye av pengene som skal ha blitt hvitvasket av Swedbank i Baltikum kom fra Russland og tidligere sovjetrepublikker.

Swedbank har blant annet hatt det russiske nyhetsbyrået Rossija Sevodnja på kundelisten, selv om byråets eier Dmitrij Kiseljov i fem år har stått på EUs sanksjonsliste.

Finansinspektionen opplyser at resultatet av etterforskningen sannsynligvis kommer i begynnelsen av 2020. Swedbank kan dermed få bøter i milliardklassen i begynnelsen av neste år.

Swedbank er også under etterforskning av amerikanske tilsynsmyndigheter. Bøtene og sanksjonsnivåene i USA er kjent for å være betydelig høyere enn i Sverige eller Baltikum.

Siden skandalen ble avslørt i februar har både administrerende direktør og styreformannen i Swedbank måttet gå. En tredel av Swedbanks markedsverdi på børsen har samtidig forduftet.

Parallelt med Swedbank-saken etterforsker Finansinspektionen også storbanken SEB for mistanke om hvitvasking. Danske Bank har også vært innblandet i en hvitvaskingskandale i Baltikum, noe som gjorde at Det europeiske banktilsynet startet etterforskning av finanstiilsynene i Danmark og Estland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.