Etter at SVT Nyheter skrev at mistenkelige kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder kroner hyret banken konsulentfirmaet Forensic Risk Alliance for å undersøke hva som har skjedd.

Fredag morgen har Swedbank lagt frem statusoppdateringen. Store deler av den er sensurert, men to ting kan slås fast:

  • Konsernsjef Birgitte Bonnesen har fortsatt styrets fulle tillit.
  • Banken skal nå gjennomføre en dypere analyse av den mulige hvitvaskingen i samarbeid med relevante myndigheter.

Får kritikk for magert utvalg

Swedbank har latt Forensic Risk Alliance gjennomgå de 50 kundene som banken har mottatt fra SVTs «Uppdrag granskning», som avslørte saken. Banken har mottatt mye kritikk for bare å ha fokusert på disse 50 kundene, skriver SVT.

Ifølge nyhetskanalen skal 50 kunder i Swedbank (hvor varsellampene burde blinke på alle 50) ha vært i stand til å overføre rundt 40 milliarder kroner gjennom banken. Dette skal blant annet ha vært utenlandske bedriftskunder som mangler synlig virksomhet og har skjulte eiere med kontoer i Swedbanks filialer i Estland, Latvia og Litauen.

I den nye statusoppdateringen sier Birgitte Bonnesen at hun vil opprette en ny enhet i banken for å overvinne økonomisk kriminalitet.

– Jeg har bestemt meg for å opprette en spesialisert enhet for finansiell kriminalitet i banken for å sikre at vi har riktig fokus, fordi økonomisk kriminalitet utvikler seg over tid, sier hun i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Heiskortpriser_4
03:03
Publisert: