Den estiske statsadvokaten mistenker at ledelsen i Swedbanks estiske filial bidro til å hvitvaske 100 millioner euro, eller rundt 945 millioner kroner, i årene 2014-2016, meldte den lokale avisen Esti Express fredag.

Avisen har vært i kontakt med flere personer fra bankens tidligere ledelse som bekrefter at de er blitt kontaktet av rettsmyndighetene.

– Ja, jeg er blitt kontaktet av politiet. Det er for tidlig å si noe mer foreløpig, fordi detaljene ennå ikke er kjent, sier Priit Perens som var styreleder i banken i 2008–2015.

Totalt skal ni personer fra bankens tidligere toppledelse være mistenkt i saken. Syv av de mistenkte var styremedlemmer, mens to skal ha hatt banksjefstillinger, ifølge avisen. Alle de mistenkte avviser anklagene.

Den mistenkte hvitvaskingen er knyttet til Mikhail Abyzov, en tidligere minister i den russiske regjeringen, skriver SVT.

Swedbank Sverige varslet

Hvitvaskingsanklagene er også bekreftet at Swedbank Sverige.

«Swedbank AS er nå varslet om mistanke om hvitvasking. Maksimal bot for den mistenkte forbrytelsen er 16 millioner euro», skriver den svenske banken i en pressemelding.

Dermed risikerer banken en bot på rundt 151 millioner kroner.

Unni Jerndal, seniorrådgiver i Swedbank, sier til TT at det er banken som juridisk enhet, Swedbank AS, som er varslet om mistankene. Jerndal ønsker ikke å svare på om det er ansatte eller tidligere ansatte som også er mistenkt. Det skriver SVT.

Skal ikke ha tjent personlig

I 2019 avdekket det svenske tv-programmet «Uppdrag Granskning» omfattende mistenkt hvitvasking i Swedbank. Minst 40 milliarder svenske kroner var overført mellom kontoer i Swedbank og Danske Bank i Baltikum. En av personene som dukket opp i avsløringene var nettopp russiske Mikhail Abyzov.

Avsløringene den gang førte til at en rekke personer i ledende stillinger måtte gå. Banken fikk i tillegg en rekordbot på fire milliarder svenske kroner, ifølge SVT.

En av dem som fikk sparken var Swedbanks toppsjef Birgitte Bonnesen. I januar i år tok svenske Ekobrottsmyndigheten ut tiltale mot Bonnesen for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon.

Esti Express skriver at de nye mistankene mot Swedbank skiller seg fra mistankene mot Danske Bank i Estland. Mens kundeansvarlige i Danske Bank ble mistenkt for å tjent penger på å la upålitelige kunder hvitvaske penger gjennom banken, skal ikke ledelsen i Swedbank ha hatt personlig nytte av transaksjonene som har funnet sted.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.