Saken oppdateres

SVTs Uppdrag Granskning melder onsdag ettermiddag at en bankansatt ved Swedbanks filial i Estland skal ha latt den tidligere russiske ministeren Mikhail Abyzov overføre tilsvarende seks milliarder svenske kroner til et skatteparadis via en konto i Swedbank.

Interne kontroller i Swedbank viser at den ansatte ved flere tilfeller hverken rapporterte eller stoppet de åpenbart mistenkelige transaksjonene.

Abyzov var fra 2012 til 2018 minister med ansvar for spørsmål knyttet for åpenhet og transparens.

– Vi vet faktisk ikke så mye om ham

Bankmannen skal ha hatt flere av de rikeste og viktigste russiske kundene i Swedbank i Estland på kundelisten.

– Vi vet faktisk ikke så mye om ham. Vi vet at han jobbet mange år i Swedbank i Estland som kundeansvarlig for utenlandske kunder, deriblant en del rike russiske forretningsmenn og magnater slik som Iskander Makhmudov. Og noen andre også. Vi vet at han sluttet i 2017, sier journalist Holger Roonemaa i den estiske dagsavisen Postmees til SVT.

Roonemaa har i flere år dekket hvitvaskingsskandalene i Baltikum.

Den russiske ministeren, Mikhail Abyzov, skal ifølge Swedbanks egne rapporter ha 70 kontoer tilknyttet selskaper i skatteparadiset De britiske Jomfruøyer, Beliza, Singapore og Kypros, skriver SVT.

Varetektsfengslet

Kanalen skriver videre at Swedbank begynte å bli mistenksomme da de etter hvert undersøkte egne ansatte. Banken skal etter hvert ha oppdaget at den bankansatte begynte å jobbe i et selskap på Kypros sammen med Abyzov kort tid etter han sluttet i Swedbank.

Mikhail Abyzov er i dag varetektsfengslet og anklaget for korrupsjon.

Organisasjonen Organized Crime and Corruption Reporting Project skrev i helgen at den russiske banken Alfa Bank har fått ta arrest i eiendeler verdt over 100 millioner dollar tilhørende Abyzov etter en rettsbegjæring.

Vil levere informasjonen til intern utredning

Swedbanks administrerende direktør Jens Henriksson sier at informasjonen om den russiske ministeren vil bli gitt videre til utredningen som pågår i banken.

– Kan jeg her og nå stå og love at vi ikke har noen som har handlet korrupt eller ikke? Selvsagt ikke. Hvis vi finner ut at noen har opptrådt på en dårlig måte, vil vi suspendere dem, og hvis det har skjedd noe kriminelt, vil vi melde dette til politiet, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.