Svenske Swedbank er under etterforskning fra flere hold etter at svensk SVT tidligere i år meldte at suspekte kontoer i banken kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder kroner.

I etterkant gjennomførte svensk Økokrim en razzia hos Swedbank. Kort tid etter fikk konsernsjef Birgitte Bonnesen sparken. Også tidligere styreleder Lars Idermark har gått av.

«Mangler er blitt funnet. Konklusjonene av de pågående etterforskningene vil bestemme vårt videre arbeid», skriver Swedbank i andrekvartalsrapporten som ble lagt frem onsdag.

187 mill. på hvitvaskingskonsulenter

I kvartalsrapporten fremkommer det at Swedbanks samlede kostnader økte fra 4,52 milliarder svenske kroner i første kvartal til 4,75 milliarder kroner i andre kvartal. Hovedårsaken til økningen er at Swedbank har brukt 187 millioner kroner på konsulenttjenester for å håndtere etterforskningene om hvitvasking.

I tillegg har banken kostnader knyttet til å styrke antihvitvaskingsarbeidet på 244 millioner svenske kroner i kvartalet.

I fjor høst hyret banken den tidligere Økokrim-toppen Erling Grimstad for å granske bankens aktiviteter i Estland. Halvannet år tidligere var han også hyret inn for å lempe ut høyrisikokunder for Swedbank i Estland.

Swedbank skriver at kunder, transaksjoner og aktivitet fra 2007 til mars 2019 undersøkes. I Baltikum alene dekker undersøkelsene over 18 millioner enheter/individuelle kunder med 15,2 milliarder i transaksjoner mellom 2017 og mars 2019.

Kutter utbyttet

I andre kvartal fikk Swedbank et driftsresultat på 6,6 milliarder svenske kroner. Det er bedre enn ventet, men et kraftig fall fra samme periode i fjor da driftsresultatet var på 7,3 milliarder kroner.

Nå endrer banken utbyttepolitikken, der utbyttene settes ned fra 75 prosent til 50 prosent av det årlige overskuddet for å styrke kapitalposisjonen. Det vil følge Swedbank sørge for at banken kan stå imot endringer i økonomien og opprettholde en god margin som overholder myndighetenes krav.

Banken fastholder mål om en avkastning på egenkapitalen på minst 15 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.