Bakgrunnen for etterforskningen er en artikkel i den svenske avisen Dagens Nyheter om at Swedbanks største eiere skal ha fått forhåndsinformasjon om den mulige hvitvaskingsskandalen i Baltikum som SVT avslørte i forrige uke.

Det kommer frem i en pressemelding fra Ekobrottsmyndigheten, svenskenes svar på Økokrim.

– Jeg har på eget initiativ innledet forundersøkelser da det finnes grunn til å anta at uautorisert avsløring av innsideinformasjon har skjedd til de 15 største eierne i Swedbank før innslaget på SVT. Den videre etterforskningen får vise hvilken informasjon som er blitt avgitt, sier sjefaktor Thomas Langrot i Ekobrottsmyndigheten, i pressemeldingen.

Oljefondet blant de største

Swedbank-aksjen raste kraftig på Stockholmsbørsen sist torsdag etter at Sveriges Television (SVT) meldte at mistenkelige kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder svenske kroner.

Norske Økokrim vil ikke si om det bistår i etterforskningen.

– Økokrim pleier generelt ikke å bekrefte eller avkrefte om vi etterforsker en sak, sier rådgiver Mads Kvernen Kleppe i Økokrim.

Norges Bank, det vil si Oljefondet, eier drøyt to prosent av Swedbank, og er med det selskapets niende største aksjonær.

Avslørte mulig hvitvasking

I en større avsløringssak onsdag skrev SVT at kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til omfattende og systematisk hvitvasking i nærmere et tiår.

Det svenske tv-programmet «Uppdrag granskning» og SVT Nyheter har i fem måneder hatt tilgang til store mengder hemmelige dokumenter som viser tilknytning mellom Swedbank og Danske Bank, som allerede er blitt rammet av en alvorlig hvitvaskingsskandale.

De omfattende transaksjonene skal ha foregått i perioden 2007–2015 – nøyaktig samme periode som Danske Banks filial i Estland ble brukt til å hvitvaske inntil 2000 milliarder kroner.

Ifølge SVT skal 50 kunder i Swedbank, hvor varsellampene knytte til hvitvasking burde ha blinket intenst, ha vært i stand til å overføre rundt 40 milliarder kroner gjennom banken. Dette skal blant annet ha vært utenlandske bedriftskunder som mangler synlig virksomhet og har skjulte eiere med kontoer i Swedbanks filialer i Estland, Latvia og Litauen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gledet seg veldig til denne skoen – helt til han fant ut hvor lang tid det tok å designe klossen
- Men jeg kjøpte den, jeg.
02:34
Publisert: