Kredittvurderingsbyrået S&P Global Ratings har plassert Swedbank under observasjon med fare for nedgradering av bankens kredittvurdering.

Swedbank er under etterforskning av myndighetene for antatt hvitvasking av minst 40 milliarder svenske kroner gjennom mistenkelige kontoer i Baltikum. Ifølge en hittil nylig ukjent rapport skal Swedbank ha 653 aktive høyrisikokunder.

Skader omdømmet

S&P Global Ratings forklarer hvorfor banken plasseres under observasjon:

  • Vi anser dette som skadelig for bankens omdømme. Det kan skape bekymring omkring bankens investorbase.
  • Pågående etterforskning kan avsløre alvorlige mangler ved bankens kontroll og styring.
  • Banken gjør endringer i ledelsen etter at styret avsatte administrerende direktør.
  • Som er resultat av det plasserer vi vår kredittrating på AA- på kort sikt og A-1+ på lang sikt, og bankens utestående gjeld, under observasjon med mulige negative konsekvenser.

Kredittvurderingsbyrået venter å være ferdig med vurderingen i løpet av tre måneder. Utfallet vil være avhengig av bankens evne til å stabilisere virksomheten og av resultatet av etterforskningen.

Kan slå inn i finansene

S&P Global Ratings mener etterforskningen kan ende opp med å slå fast at styringen i banken har vært for knapp og at det kan svekke byråets vurdering av selskapsstyringen og strategien i Baltikum.

Videre ser byrået en fare for at bøter og søksmål kan slå inn i bankens finanser.

«Selv om disse bøtene foreløpig er usikkert og vanskelig å kvantifisere, vil vi følge med på hvordan det vil påvirke bankens lønnsomhet knyttet til eventuelle tapsavsetninger eller høyere finansieringskostnader som følge av markedets negative reaksjon til de seneste hendelsene», skriver S&P Global Ratings.

Flytter om på ledelsen

Forrige uke fikk konsernsjef Birgitte Bonnesen sparken av styret i banken. Hun er ikke anklaget for noen forhold og fikk av styreleder Lars Idermark skryt for å ha bidratt til å skape en ledende bank over de siste tre årene.

Finansdirektør Anders Karlsson er gått inn som fungerende konsernsjef. I en pressemelding tirsdag fremkommer det at Karlsson gjør endringer i konsernledelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Mikael Björknert, sjef i «Group Strategy», vil parallelt inneha rollen som fungerende sjef for virksomhetsområdet «Swedish Banking».
  • Sjef for «Group Finance», Niclas Olsson, er utpekt som fungerende finansdirektør.