19. februar i år: Aksjonærene i den svenske storbanken Swedbank aner fred og ingen fare. Aksjekursen ligger på 210 svenske kroner per aksje – bare 20 kroner under toppnivået noen år tidligere. De vet ingenting om bomben SVT-programmet «Uppdrag Granskning» skal slippe et døgn senere.

20. februar smeller det. Ifølge dokumentaren har Swedbank sluset 40 milliarder svenske kroner mellom kontoer i banken og Danske Bank i Baltikum. Transaksjonene skal ha pågått mellom 2007 og 2015, og knyttes til hvitvasking.

Aksjekursen raser umiddelbart. Når børsen stenger 21. februar har aksjekursen falt med over 45 kroner. Men marerittet er ikke over for selskapet. De kommende ukene og månedene åpner svensk Økokrim etterforskning av banken, og administrerende direktør Birgitte Bonnesen får sparken.

Børsverdiene fortsetter å fordufte, og når kursen endelig begynner å klatre igjen denne høsten, setter gravejournalistene i Uppdrag Granskning inn nådestøtet: Onsdag publiserer de en ny dokumentar om hvordan en russisk minister fikk sluset seks milliarder svenske kroner gjennom banken.

I løpet av et år har kursen stupt med 40 prosent og verdien på selskapet falt fra 238 til 143 milliarder svenske kroner. 96 børsmilliarder er barbert bort.

Vant journalistpris

Torsdag vant journalistene i Uppdrag Granskning «Stora Journalistpriset» for deres avsløring om Swedbank og hvitvasking.

– De gjør rent bord med banken som var vaskemaskin for aktører høyt oppe i den kriminelle næringskjeden, skrev juryen i sin begrunnelse.

Programmet har vært på luften siden 2001 og gang på gang markert seg for sin gravende journalistikk. Redaksjonen er på rundt 40 personer og ledes av redaktør Ulf Johansson.

Mikhail Abyzov (i midten), tidligere minister med ansvar for åpenhet og transparens i Russland, har ifølge Uppdrag Granskning sluset seks milliarder svenske kroner gjennom Swedbank til skatteparadis. Han er i dag varetektsfengslet og anklaget for korrupsjon.
Mikhail Abyzov (i midten), tidligere minister med ansvar for åpenhet og transparens i Russland, har ifølge Uppdrag Granskning sluset seks milliarder svenske kroner gjennom Swedbank til skatteparadis. Han er i dag varetektsfengslet og anklaget for korrupsjon. (Foto: Pavel Golovkin/AP/NTB Scanpix)

– Vi er klar over at disse granskningene kan ha betydelig innvirkning på aksjemarkedet. Derfor jobbet vi selvfølgelig med streng konfidensialitet og bare med kryptert materiale. Men vi mener at det selvfølgelig er viktige granskninger som fører til forbedret kontroll mot blant annet hvitvasking, sier Johansson til DN.

Swedbank vil ikke kommentere saken.

– Vi kommenterer ikke vår egen aksje, sier pressesjef Unni Jerndal til DN.

Aksjekurs stupte før program

Fredag forrige uke var det en annen svensk storbanks tur til å merke hvordan Uppdrag Granskning på bare minutter kan koste børsverdien milliarder av kroner.

På morgenkvisten sendte SEB ut en pressemelding om at de var kontaktet av tv-programmet i forbindelse med hvitvasking på Baltikum som involverer den svenske banken. Etter at informasjonen ble sendt ut falt aksjen mer enn 11 prosent. Verdien har falt med 23,7 milliarder svenske kroner.

Alt før programmet i det hele tatt var sendt.

– Tror dere kursen vil stige igjen når programmet sendes?

– Det er ikke opp til oss å kommentere vår bedrifts markedsverdi. Ettersom SEB vil gi alle som følger vår bedrift lik, korrekt og transparent informasjon valgte vi å informere om materialet Sveriges Television viste oss, også i linje med regelverket vi må forholde oss til, sier pressekontakt Frank Hojem i banken.

Tidligere denne uken varslet selskapet at de hadde gått gjennom en liste på 194 bedrifter og sjekket dem opp mot sin egne, interne analyse. De skrev i en pressemelding om at 95 prosent av kundeforholdene på listen var avsluttet.

– Navnene på SVTs liste er i hovedsak dekket av bankens egen analyse og endrer ikke vurderingen vår, skrev de.

«Forbilledlig journalistikk»

Journalistikken til Uppdrag Granskning har fått store konsekvenser. Til sammen 120,4 milliarder svenske kroner har forsvunnet fra børsverdien til de to svenske bankene. Det tilsvarer 114,5 milliarder norske kroner.

– Det SVTs Uppdrag Granskning har avslørt er kriminell virksomhet og bankarbeid som står under enhver kritikk. De konsekvensene det har for banken og bankens eiere er det den øverste ledelsen som har ansvar for, sier tidligere sjefredaktør Bernt Olufsen i VG.

Tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen er imponert om Uppdrag Gransknings journalistikk.
Tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen er imponert om Uppdrag Gransknings journalistikk. (Foto: Fartein Rudjord)

De siste årene har han vært leder av juryen som deler ut den norske gravejournalistprisen Skup, og han er svært imponert over sakene til Uppdrag Granskning.

– De har gjort et forbilledlig journalistisk arbeid. Det er undersøkende journalistikk av høyeste kvalitet.

Han har selv vært til stede på et foredrag fra en av journalistene bak avsløringene.

– Denne saken er bygget på en stor analyse med enorme mengder data, som de har fått gjennom ulike lekkasjer. Dette er en fortsettelse av Berlingskes avsløringer om Danske Bank. Det at pressen har en kritisk overvåkning av det som skjer i bankene er det et veldokumentert behov for, sier Olufsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.