Skatterevisoren Sergej Magnitskij varslet i 2007 om at rundt 230 millioner dollar i innbetalt gevinstskatt til den russiske staten hadde blitt underslått av utro tjenere. Magnitskij ble kastet i fengsel for anklagene, og ble i 2009 funnet død på sin celle, 37 år gammel.

Pengene fra kuppet gikk gjennom flere ledd for å bli hvitvasket. Både Danske Bank, Nordea og Swedbank, samt flere andre banker er blitt trukket inn i saken.

Sveriges Television (SVT) skriver tirsdag morgen at interne dokumenter viser at Swedbank allerede i 2013 mistenkte at bankens kunder var involvert i Magnitskij-affæren. Kanalen har tidligere avslørt at de stjålne pengene ble sluset gjennom kontoer i Swedbank.

Til tross for dette skal Swedbank ifølge SVT så sent som høsten 2018 fortsatt ha hatt kunder med koblinger til Magnitskij-saken blant sine kunder.

Swedbank offentliggjorde i forrige uke en granskningsrapport, som ikke inneholdt noe informasjon om koblingene til Magnitskij-saken.

Banken ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene SVT presenterer.

Undersøkte koblinger

Dokumentene SVT har fått innsyn i viser at Swedbank allerede i 2013 undersøkte koblinger mellom egne kunder og Magnitskij-pengene. En tidligere ansatt som kanalen har snakket med bekrefter dette, og forteller at arbeidet tok utgangspunkt i avsløringene til avisen Postimees.

– Vi tok utgangspunkt i opplysningene som ble publisert i avisen. Vi så nærmere på transaksjonene. De gikk mellom offshore-kontoer, men det var veldig vanskelig å dra noen konklusjoner ettersom vi bare kunne se en liten del av transaksjonene. Granskningen ledet egentlig ingensteds, sier den tidligere ansatte til SVT.

Swedbanks Estland-sjef Robert Kitt har også bekreftet overfor Postimees at det ble gjennomført en undersøkelse i 2013.

– Vi har mange saker i huset som vi offentlig ikke kan prate høyt om, sa han ifølge SVT.

Han ønsker ikke å gå inn på hvilke resultater granskningen ga.

SVT skriver at Swedbank så sent som i fjor høst fortsatt hadde kunder med koblinger til Magnitskij-saken.

Storbank i hardt vær

Swedbank-aksjen raste kraftig på Stockholmsbørsen i slutten av februar etter at Sveriges Television (SVT) meldte at mistenkelige kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder svenske kroner.

Svensk Økokrim har innledet forundersøkelser av Swedbank etter mistanker om lekkasjer av innsideinformasjon knyttet til avsløringene av mulig hvitvasking i Baltikum.

I midten av mars skrev avisen Dagens Industri at eksterne granskere tidligere i år påpekte store brudd på hvitvaskingsreglene i Swedbanks estiske virksomhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Du må̊ virkelig jobbe hardt og seriøst hvis du skal lykkes. Så det er perfekt for jenter
Hva er den største myten om finansbransjen?
01:40
Publisert: