Den svenske forretningsbanken har kontorer i Sverige, Norge, Danmark, Finland og i Baltikum, og er en av Nordens største banker. I 2018 hadde banken 25 milliarder kroner i netto renteinntekter.

Før banken ble fanget i et nett av anklager om hvitvasking var Swedbank priset til 239 milliarder svenske kroner på Stockholm-børsen. Til sammenligning er DNB priset til 256 milliarder kroner.

Onsdag raste aksjekursen 13,6 prosent etter at SVT Nyheter meldte om at mistenkelige kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til å hvitvaske minst 40 milliarder kroner.

Torsdag fortsetter fallet og Swedbank har nå falt 21 prosent på børs i løpet av to dager. Markedsverdien er barbert med 50 milliarder kroner.

Det gjør at Swedbank faller bak konkurrenten Handelsbanken målt i markedsverdi.

50 snuskete kunder

I en større avsløringssak onsdag skrev SVT at kontoer i Swedbank kan ha blitt brukt til omfattende og systematisk hvitvasking i nærmere et tiår.

Det svenske tv-programmet «Uppdrag granskning» og SVT Nyheter har i fem måneder hatt tilgang til store mengder hemmelige dokumenter som viser tilknytning mellom Swedbank og Danske Bank. De omfattende transaksjonene skal ha foregått i perioden 2007–2015 – nøyaktig samme periode som Danske Banks filial i Estland ble brukt til å hvitvaske inntil 2000 milliarder kroner.

Ifølge nyhetskanalen skal 50 kunder i Swedbank (hvor varsellampene burde blinke på alle 50) ha vært i stand til å overføre rundt 40 milliarder kroner gjennom banken. Dette skal blant annet ha vært utenlandske bedriftskunder som mangler synlig virksomhet og har skjulte eiere med kontoer i Swedbanks filialer i Estland, Latvia og Litauen.

Klarte ikke å betrygge markedet

I en telefonkonferanse med analytikerne på onsdag forsøkte Swedbank-sjef Birgitte Bonnesen å berolige analytikere og investorer. Det gikk ikke så bra.

  • Da hunble spurt om å avvise artikkelen til SVT Nyheter, sa Bonnesen at hun ikke kunne det. Til tross for at hun tidligere har forsikret om at Swedbank ikke har vært innblandet i Danske Banks hvitvaskingsskandale i Estland.
  • Hun sa videre atBill Browder, en kjent investor som har gått hardt ut mot hvitvasking, har forsikret banken om at han ikke vil anmelde dem. Kort tid etter sa Browder at dette ikke stemte.
  • Analytikerne Bloomberg har snakket med sier at de endte opp med flere spørsmål enn svar etter telefonkonferansen. De tror ikke aksjen vil komme tilbake igjen med det første.
  • Ifølge analytiker Philip Richards i Bloomberg Intelligence var ledelsen i Swedbank ikke i stand til, eller ikke villig til, å bekrefte eller avkrefte noe som helst på dette tidspunkt. – Vi er fortsatt i blinde på de fleste områdene og vil trolig være det i en god stund fremover, sier han til Bloomberg.

«Vi er bekymret»

Ved utgangen av 2018 står Norges Bank oppført som niende største aksjonær i Swedbank. Dersom Norges Bank har beholdt sin beholdning har den i løpet av to dager et papirtap på én milliard kroner.

Analytikere tror ikke aksjen fyker opp igjen med det første.

«Vi er bekymret for at relatert usikkerhet kan fortsatte å presse aksjekursen ned på kort sikt», skriver Deutsche Bank i en oppdatering, ifølge Dagens Industri.

Deutsche Bank peker på at Baltikum står for rundt 20 prosent av Swedbanks driftsresultat.

«Swedbank forsøkte å roe markedet, men risiko knyttet til at dette smitter går det ikke an å ignorere», skriver Mediabancas analytiker Riccardo Rovere i en oppdatering, ifølge DI.

Han sier Swedbanks verdsettelse er tuftet på stabil avkastning og at denne er utsatt på grunn av usikkerhet rundt hvitvasking.

Her går pengene

SVT Nyheter har kartlagt adresser og selskapsregistreringer på kundene i Danske Bank og Swedbank. 1000 Swedbank-kunder er blitt identifisert med en konto i Baltikum, men med utenlandsk adresse.

I antall utgjør kontoene en liten andel av Swedbanks kunder, men målt i hvor mye penger som går ut og inn av kontoene utgjør de mer enn 30 prosent av omsetningen i materialet SVT Nyheter har hatt tilgang til.

Det er spesielt åtte land som stikker seg ut som eier av kontoene. Her er topp tre:

  • De britiske Jomfruøyer.
  • Saint Vincent og Grenadinene.
  • Kypros.

Les hele oversikten på SVT Nyheter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rockestjerne og milliardær krangler om Live aid-konsert
Eks-Pink Floyd-stjerne Roger Waters går kraftig ut mot milliardær Richard Bransons støttekonsert.
01:34
Publisert: