Eierne i Silver satt fredag kveld i krisemøter etter at staten fredag satte Silver under administrasjon.

Settestatsråd Sylvi Listhaug (Frp) avviser angrepene fra Silver-eierne.
Settestatsråd Sylvi Listhaug (Frp) avviser angrepene fra Silver-eierne. (Foto: Adrian Nielsen)

– Vi er sjokkert og forbannet. Statens vedtak om å sette Silver under administrasjon kaster rått og hensynsløst 20 000 pensjonskunder ut i stor og lang usikkerhet. Dette er et stygt maktovergrep fra regjeringen, sier Stig Grimsgaard Anderssen, tidligere styreleder og representant for aksjonærene i Silver Pensjonsforsikring i en melding.

Må vente på dom

Foreløpig er det lite annet Silver-eierne kan gjøre enn å vente.

Torsdag morgen leverte de en begjæring om midlertidig forbud mot statlig overtagelse til Oslo byfogdembete. Byfogden har besluttet å ta opp begjæringen til behandling og har innkalte Silver og Finansdepartementet til rettsmøte. Dette skal finne sted i uke 10 eller 11, altså første halvdel neste måned, ifølge Anderssenen

– Når staten ikke engang viser kundene i Silver respekt ved å vente på en avgjørelse i rettsapparatet om en slik overtagelse vil det være Grunnlovsstridig, mener Anderssen.

Angriper Listhaug

Aksjonærene frontet av Anderssen har sendt ut en pressemelding etter møtet fredag kveld der settestatsråd Sylvi Listhaug (Frp) får gjennomgå.

I meldingen med tittelen «Finansdepartementet villeder Silvers kunder» hevder de i harde ordelag at Listhaug «tegner et svært feilaktig bilde» av situasjonen i selskapet.

«Det er uverdig når Listhaug uttaler at vi «innbiller» kundene våre at vi var nær en løsning. På denne måten insinuerer Listhaug at vi lurer kundene våre. Slike påstander bør et regjeringsmedlem fra en H/Frp regjering unnlate å komme med overfor ledere fra privat verdiskapende virksomhet. Sleivete språkbruk som dette fra landets ledere gjør oss triste», skriver Andressen & co.

Listhaug svarer

Settestatsråd Listhaug avviser nok en gang påstanden fra Silver, og påpeker at det ikke er Frp eller Finansdepartementet som har stått for et pensjonsran.

– Silver fortsetter å legge ansvaret på myndighetene. For oss er det viktig å tydelig adressere at ansvaret ligger hos Silver. Det er selskapet sitt ansvar fullt og helt at de ikke klarer å oppfylle kravene og at de heller ikke har klart å finne en annen løsning for å sikre kundenes pensjoner.

– Harde ord og påstander mot meg, regjeringen, Finansdepartementet og Finanstilsynet forandrer ikke denne realiteten, fortsetter hun.

Listhaug understreker at det var mangel på kapital, og ikke holdningen fra norske myndigheter som gjorde at Silver havnet i trøbbel. Hun sier Silver i svært liten grad har kunnet dokumentere en løsning, noe som bare synliggjør det underliggende reelle problemet, nemlig at det ikke er realistisk med en løsning.

– Det er forståelig at eierne i Silver er bekymret for de pengene de har skutt inn i selskapet. Men nå må alle midlene i selskapet gå til å sikre kundenes pensjoner best mulig, sier Listhaug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.