Onsdag møtte Solberg DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen til frokostsamtale, i regi av DN Studio – DNs erstatning for årets avlyste Arendalsuke.

På spørsmål om hun var bekymret i forkant av ansettelsen av Nicolai Tangen som ny oljefondssjef, nølte statsministeren lenge før hun svarte:

– Ehm, eh, jeg … Jeg var kanskje litt overrasket over valget. I den form av at det er mange dilemmaer knyttet med folk som har hatt høy finansaktivitet i internasjonal finansverden i forhold til det tradisjonelle.

26. mars ble Nicolai Tangen presentert som ny sjef for Oljefondet. Tangen er hedgefondforvalter og grunnlegger av Ako Capital. Ansettelsen av milliardæren har ført med seg mye kritikk, blant annet knyttet til prosessen og Tangens pengeplasseringer i skatteparadiser.

– Jeg var ikke så dypt inne i det, men jeg har forståelse for at for eksempel forholdet til skatteparadiser og forholdet til egen økonomisk aktivitet blir tema når det er en person som jo – har gjort en kjempejobb med og bidratt til verdiskaping internasjonalt og til å finansiere og utvikle og som er en veldig bra finansmann. Det er utradisjonelt i forhold til hvordan vi tenker tradisjoner i Norge på hvem som skal inneha sånne stillinger, sier Solberg.

Fra og med i dag går det for alvor politikk i Tangen-saken
DNs kommentator Eva Grinde om høringen på Stortinget
01:47
Publisert:

Ingenting nytt fra høringen

Mandag avholdt finanskomiteen høring i Stortinget knyttet til ansettelsesprosessen. Leder av representantskapet i Norges Bank, Julie Brodtkorb, gikk hardt ut mot sentralbanksjef Øystein Olsen. Bordtkorb hevdet blant annet at Olsen kan ha brutt sentralbankloven ved å ikke informere finansministeren om sentrale forhold ved ansettelsen av Nicolai Tangen.

Solberg sier det ikke kom opp så mye nytt for henne fra høringen.

– Nå ligger saken i Stortinget og representantskapet er Stortingets tilsynsorgan for Norges Bank. Og så vil vi vente på å se hva Stortinget ender opp med som konklusjon knyttet til dette. I utgangspunktet er det jo slik at vi mener at Norges Banks styre som har ansvar for ansettelsen og. Også er det kontrollorganet som påpeker utfordringene og hva som skal være hovedrammene.

– Hva mener du med «i utgangspunktet»?, spør Jacobsen.

– Det er det som ligger i lovverket, sier Solberg.

Må forvente spørsmål

I høringen kom det frem at finansminister Jan Tore Sanner ringte sentralbanksjef Øystein Olsen i mars og uttrykte sin bekymring over at Tangen ble valgt som ny sjef for Oljefondet.

– Jeg snakket med finansministeren. For å være helt åpen og ærlig snakket vi om Tangens økonomiske bakgrunn, særlig med tanke på formuesdisposisjoner, beskatning og omdømmemessige utfordringer. Statsråden startet og avsluttet med å gi uttrykk for bekymring, sa Olsen.

Ny oljefondssjef Nicolai Tangen
Ny oljefondssjef Nicolai Tangen (Foto: Per Thrana)

Jacobsen spør Solberg om hun mener Tangen er blitt urettferdig behandlet.

– Det har jeg ingen vurdering av. Du må hvis du stiller til en jobb med den makt og innflytelse det har, være forberede på at hva du har gjort før, hvordan du har opptrådt, hvilke økonomiske engasjement du har – det blir satt under et søkelys, det må alle tåle som stiller opp i det, sier Solberg.

– Har ikke et privat forhold

Leder av Norges Banks representantskap, Julie Brodtkorb, har tidligere vært Erna Solbergs statssekretær og høyre hånd. Jacobsen spør Solberg om det kan bli problematisk dersom Tangen-ansettelsen havner på hennes bord:

– Jeg har ikke et privat forhold til Julie Brodtkorb, det er jobbmessig. Det er grenser for det. Men vi har ikke gjort en habilitetsvurdering. Representantskapet er jo et organ for Stortinget, ikke for regjeringen. I utgangspunktet rapporterer ikke de til regjeringen på noen som helst måte, det er Stortinget som har åpnet det.

– Er det en habilitetskonflikt her, ser du?

– I utgangspunktet er ikke jeg inhabil i forhold til Julie Brodtkorb for jeg har ikke et privat, vennskapelig forhold til Julie Brodtkorb. Men jeg har jobbet tett sammen med henne, men så langt så er dette er det en sak for Julie Brodtkorbs forhold til Stortinget og til der hun rapporterer til, og ikke regjeringen. Nå er det Stortinget som behandler saken, sier Solberg.

– Ønsker du at Nicolai Tangen skal tiltre?

– Jeg kommer ikke til å si noe om sånne ting eller spekulere i det der. Det ville vært helt urimelig. Jeg har ikke gått inn og vurdert alle sidene ved saken. Det er Stortinget som nå gjør det og når de har trukket sine konklusjoner vil vi se på hva de har gjort i forhold til dette, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.