Det John Fredriksen-dominerte riggselskapet Seadrill har kommet til enighet med det sørkoreanske Hyundai-verftet i voldgiftssaken som lenge har tynget selskapets regnskaper. 

Det får Seadrill-aksjen til å gå rett til værs på Oslo Børs, der aksjen er opp 8,5 prosent hittil mandag.

Tar tap

I forliket vil Seadrill motta en kontantbetaling på 170 millioner dollar, omkring 1,5 milliarder kroner, opplyses det i en melding mandag. 

Beløpet tilsvarer summen Seadrill tidligere betalte til Hyundai som forhåndsbetaling for konstruksjonen av «West Mira», som ble kansellert på grunn av forsinkelser fra verftet.

Seadrill tar imidlertid en nedskrivning på 44 millioner dollar, rundt 380 millioner kroner, som er forskjellen mellom den bokførte verdien av fordringene på «West Mira» og kontantbetalingen fra Hyundai. 

Den halvt nedsenkbare riggen ble bestilt av Seadrill i 2012, og bygget i 2014.

Kjøper selv

Som del av forliket, har John Fredriksen-selskapet Seatankers kjøpt «West Mira» fra Hyundai. Etter det Tradewinds erfarer betaler Fredriksen 360 millioner dollar for riggen, som er omkring halv pris av kost.

Det planlegges at Seatankers vil inngå en avtale med Seadrill for kommersiell administrasjon og teknisk drift av «West Mira», ifølge dagens melding.

Parallelt med dette har Fredriksen også sikret seg en opsjon ved samme verft for en kansellert Fred. Olsen Energy-rigg, «Bollsta Dolphin» frem til 2019, ifølge Tradewinds. Riggen, som var bestilt for levering i første halvdel av 2015, ble kansellert på grunn av forsinkelser. 

Den vil som del av avtalene med Seatankers nå bli lagret ved verftet i opsjonsperioden. Seatankers er John Fredriksens private Kypros-selskap.

Trøim aktiv

Før helgen ble det kjent at tidligere Fredriksen-makker, Tor Olav Trøim, og hans nyoppstartede Borr Drilling, skal være nær signering av en avtale for å kjøpe hele Transoceans flåte av oppjekkbare rigger.

 Totalt skal det dreie seg om ti enheter pluss fem nybygg som er under bygging i Singapore, for 1,2 milliarder dollar, ifølge bransjeavisen Upstream fredag.

Den angivelig nært forestående transaksjonen kunne ikke bli bekreftet av Upstreams kilder i riggmeglingsmiljøet. 

Likevel sa én kilde at Borr «ser på hver eneste oppjekkbare rigg på hele planeten», inkludert enheter i Kina og Singapore, gitt selskapets appetitt for billige rigger, ifølge Upstream.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

New York Times-redaktør: – Vi er ikke folkets fiende, og vi kan ikke la twitter-meldingene til Trump påvirke hvordan vi dekker ham
New York times redaktør Dean Baquet er på South by Southwest og snakker om Trump-dekningen.
03:58
Publisert: