Som terminhandelen indikerte fredag falt de tre nøkkelindeksene, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq, da børsene åpnet i New York.

Førhandelen indikerte fall på rundt 0,7 prosent for alle de tre indeksene rett før børsåpning, og umiddelbart etter åpning falt Nasdaq-indeksen med 2,5 prosent. Ved stengetid snudde imidlertid vinden for den teknologitunge indeksen, som har svingt mellom stigning og fall i løpet av dagen.

Slik så det ut ved de tre toneangivende indeksene ved stengetid:

  • Den brede S&P indeksen steg 0,08 prosent.

  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 0,59 prosent.

  • Industritunge Dow Jones falt 0,56 prosent.

Den negative stemningen traff altså den industritunge Dow Jones-indeksen hardest, som falt rundt én prosent etter kun fem minutters handel. Den brede S&P indeksen ble også sendt kraftig ned i løpet av dagen, men bikket over til en marginal stigning helt på tampen.

Tøff dag for bankaksjer

Fredag la de tre storbankene JPMorgan, Citigroup og Wells Fargo frem sine kvartalsrapporter. Selv om rapportene viste gode resultater, reagerte investorene negativt.

JPMorgan Chase-aksjen faller med over fem prosent. Dette kommer av at det ble kjent at store frigjøringer av kredittreserver, bidro til den gode inntjeningen. Finansdirektør i JPMorgan Jeremy Barnum advarte derfor om at banken sannsynligvis ikke vil klare å nå målet om 17 prosent for avkastning på kapital innen de neste to årene.

– I løpet av de neste ett til to årene forventer vi å tjene beskjedent under dette målet ettersom motvinden sannsynligvis overstiger medvinden, sa Barnum ifølge CBNC.

Citigroup slo inntektsestimatene, men rapporterte samtidig en nedgang på hele 26 prosent i bankens overskudd. Dette sendte også Citigroup-aksjen ned, og ved 17.30-tiden hadde aksjen falt med hele 2,74 prosent. Aksjekursen til storbanken Morgan Stanley følger også trenden og er ned over 2,5 prosent.

Wells Fargo-aksjen stiger imidlertid, og er opp 3,16 prosent ved samme tidspunkt.

Fall i varehandelen

Fredag ble det også kjent at salgene i varehandel i USA falt med 1,9 prosent i desember. På forhånd hadde Dow Jones estimert et fall på 0,1 prosent. Ifølge Bloomberg og CNBC skyldes dette at inflasjonen og høyere varepriser har påvirket amerikanernes kjøpekraft.

Ifølge Bloomberg antyder fallende prisjusterte lønninger, synkende sparing og slutten på regjeringens pandemi-relaterte finansielle programmer, et mer moderat utgiftstempo fremover.

Men det er ikke bare prisen på varer som har økt i USA. Fredag melder også det amerikanske strømmeselskapet Netflix at de skal høre prisene på deres abonnementer med én dollar i USA og Canada. Dette reagerte imidlertid markedene godt på, og sendte Netflix-aksjen opp over to prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.