Idex-kursen gjør et solid hopp på børsen i dag, opp 20 prosent på det meste, etter at Mastercard sendte ut en melding om et gjennombrudd på 1. mai. Selskapene begynte testing av nye betalingskort utstyrt med Idex sin fingeravtrykksleser i april i fjor. Nå kommer en løsning som kan gjøre det langt enklere å nå ut til millioner av kunder.

– Dette mener både vi og Mastercard er et gjennombrudd for å rulle ut biometriske kort globalt, sier Charlotte Knudsen, direktør for investorrelasjoner og kommunikasjon i Idex.

Nyheten er et lite plastetui som er utstyrt med et batteri. Batteriet er svært lite, men det skal løse et stort problem.

Fjerner sperre

De nye kortene med Idex sine fingeravlesere skal kunne brukes uten at man slår inn noen pinkode, omtrent som man nå åpner mobiltelefoner med tommelen. Men Idex og Mastercard har en ekstra utfordring som man ikke har på mobil.

– På en mobiltelefon registrerer man jo fingeravtrykket når man får telefonen, men i et kredittkort med fingeravtrykkssensor har man ikke noe batteri, sier Knudsen.

Les også:

Den nye løsningen skal gi kortet nok strøm til å registrere brukerens fingeravtrykk. Uten dette kunne kundene blitt nødt til å besøke en bank for å registrere fingeravtrykket, og dette kunne blitt en stor hindring. Knudsen sier dette har vært en viktig utfordring, som måtte løses.

– Mastercard skriver at dette er en viktig brikke for utrulling av kortet og det mener vi også. Hele poenget er at korene skal være enklere å bruke og sikrere, og det er ikke så praktisk hvis du må gå i en bank for å ta det i bruk, sier Knudsen.

Billigere enn porto

Knudsen ser nå for seg at denne plastlommen kan sendes i posten, gjerne separat fra kortet, omtrent slik kort og kode har vært sendt ut i Norge.

- Er det dyrt?

-Nei, det koster kanskje mindre en portoen, sier Knudsen om batteriet.

Les også:

Knudsen sier konkurrentene er i gang med pilottesting nå, men at Idex fullførte slike tester med Mastercard i april i fjor. I desember startet sertifiseringen av kortene, en oppgave Mastercard er ansvarlig for. Det finnes ikke noen kort på markedet ennå, og det har vært en lang vei å gå.

Lang vei

Allerede i 2010 hadde selskapet som mål å få teknologien ut i markedet til kunder, og mot slutten av året gikk aksjekursen til himmels etter at de mottok en viktig pris. Målet var klart – å få fingeravtrykksleseren inn i alle betalingskort fra de største utstederne.

– Det er ingen hemmelighet at vi ikke har hatt så store inntekter, men vi satser på betalingskort og det mener vi vår teknologi er spesielt godt egnet for, sier Knudsen.

Hun sier deres avleser kan lages i bøyelig plast, mens konkurrentene har større deler av brikkene i stivt materiale.

Nå sikter selskapet mot at de første sluttkundene skal ha kortene i andre halvdel av 2018.

– Når håper dere millionene begynner å rulle inn?

– Det er vi forsiktig med å si. Vi gir ikke noe guiding på tid eller volum. Vi er overbevist om at det kommer til å skje men vet ikke når det tar av eller hvor store de første volumene vil bli, sier hun.

Hun forteller at kortene som nå sertifiseres ikke er kontaktløse, de krever at man setter dem inn i en avleser. Men hun sier selskapet skal i gang med pilottesting av kontaktløse kort, og regner med at dette vil gå enklere og raskere.

– Det er ny teknologi, og det er hele tiden nye utfordringer man må gjennom, men vi regner med det går raskere nå, ettersom vi allerede har vært gjennom prosessen på kontaktbaserte kort, sier hun.(Vilkår)

Gult er kult
Porsche 911 Carrera T er en fest på fire hjul, men med en heftig pris har den fjernet seg fra utgangspunktet.
02:10
Publisert: