– Plutselig ble alt svart.

Robert Norum sitter i kontorlokaler i Stavanger sentrum og tenker tilbake til høstdagen i 2014. Hans karriere som gründer var bare noen måneder gammel.

– Jeg tittet ut av vinduet og så en mann i strømstolpen. Han kuttet strømmen til huset. Vi hadde nok vært litt for sene med å betale strømregningen. Men slik er det når du er gründer. Regningen skyves på, forteller Norum.

Jeg tittet ut av vinduet og så en mann i strømstolpen. Han kuttet strømmen til huset
Robert Norum , gründer

Timingen var ikke perfekt da Norum og partneren Mikal Løvik i 2014 bestemte seg for å satse på egen virksomhet. Ideen var å tjene penger på å leie ut fagarbeidere til oljebransjen.

– To dager etter at vi hadde etablert selskapet, smalt det i oljemarkedet, forteller Mikal Løvik.

Det ble to tøffe år før oljeprisen i 2016 igjen startet å bevege seg oppover. Nå er de to godt etablerte gründere. Bemanningsselskapet Caera omsatte i fjor for nærmere 190 millioner kroner, og regner med å runde 330 millioner kroner i år. I fjor endte resultatet før skatt på 4,73 millioner kroner.

Vil selge baby

Etter åtte år som gründere, planlegger de to å selge Caera.

Hvor mye de kan få for selskapet de grunnla i 2014, vil de helst ikke si for mye om. Men med utsikter til fortsatt sterkt vekst og planer om utleie av personell til grønnere bransjer enn oljebransjen, kan et salg fort bli i 70 til 100-millionersklassen.

I dag har selskapet 300 ansatte som leies ut. Presset i det norske arbeidsmarkedet gjør at Norum og Løvik tror tallet skal mangedobles.

– I løpet av tre år tror vi på 1000 ansatte i Caera, sier Norum.

Fornybar

Parallelt med satsingen i Caea har de to bygget opp selskapet Aria Asset Management, som har flere nysatsinger innen fornybarsektoren. Nå planlegges det å hente penger, både i Aria Asset Management og i de underliggende selskapene Windco, Energy Innovation og Eqon. Til sammen kan det bli snakk om emisjoner i hundremillionersklassen.

– Vi har brukt våre egne penger frem til nå. Vi har tro på det vi gjør, og er trygge på å få dette til, sier Løvik om beslutningen.

Windco leier ut teknikere til fornybarbransjen, mens Energy Innovation arbeider med kurs og opplæring av teknikere til fornybarbransjen.

en boks for energieffektivisering av varmekabler i industrien testes av Kristoffer Solheim og Knut Høie Håland i selskapet Eqon. I bakgrunnen deler av lederteamet i selskapet.
en boks for energieffektivisering av varmekabler i industrien testes av Kristoffer Solheim og Knut Høie Håland i selskapet Eqon. I bakgrunnen deler av lederteamet i selskapet. (Foto: Marie von Krogh)

Vil på børs

I kontorene i sentrum av Stavanger er det nystartede Eqon som hører til. Der har Norum og Løvik hentet inn Linn Katrine Høie, tidligere sjef i Berge Gerdt Larsen-selskapet Petrolia Noco. På styresiden er tidligere Smedvig-topp Rune Magnus Lundetræ og Anders Thingbø, tidligere toppsjef i det børsnoterte ladeselskapet Zaptec.

– Målet med dette selskapet er en børsnotering, sier Løvik.

Produktet som skal lokke investorer til selskapet, er en boks for styring av industrielle varmekabler.

– I dag sløses det enormt med energi på bruken av slike kabler for eksempel på innretninger offshore. Vår teknologi gjør det mulig med store innsparinger, sier Løvik og peker på en liten boks på testrommet.

Nå har riggselskapet COSL inngått en kontrakt til en verdi av 12 millioner kroner med selskapet. Bare Eqon tror Norum og Løvik kan være verdt en halv milliard kroner neste år.

– I 2024 budsjetterer vi med en omsetning på 200 millioner kroner og et resultat før skatt på vel 27 millioner kroner, sier Norum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.