Starten av året har budt på stor turbulens i aksjemarkedene. Krig i Ukraina, overhengende inflasjons- og rentefrykt, og energikrise er bare noen av stikkordene.
Fredag kom fasiten for april. Nasdaq, teknologiindeksen på Wall Street der noen av verdens største selskaper som Apple, Microsoft og Amazon er notert, fikk sin verste måned siden finanskrisen i 2008.
Indeksen falt over 12 prosent i april. I tillegg falt den brede S&P 500-indeksen og industriindeksen Dow Jones henholdsvis syv og fire prosent.
Dermed er verdier for tusenvis av milliarder dollar visket vekk fra verdensmarkedet.
«Smertefull lærepenge»
Nå går en av verdens rikeste menn, Jeff Bezos, langt i å antyde at en rekke investorer kan få det tøft fremover.
– Folk flest har dramatisk undervurdert hvor bemerkelsesverdig dette «bull»-markedet har vært. Slike ting er ustoppelige … helt til de ikke er det. Markeder lærer bort. Det kan gi en smertefull lærepenge, skriver Bezos på Twitter natt til søndag norsk tid.
Torsdag skuffet Bezos' netthandelsgigant Amazon markedet for første gang på 15 år. Netthandelsgiganten leverte milliardtap – og det første kvartalsmessige underskuddet siden 2015. Underskuddet ble på 3,8 milliarder dollar, eller cirka 36 milliarder kroner. Selskapet viste også til den laveste veksten i noe kvartal siden dotcom-boblen i 2001.
Aksjen falt over 15 prosent, og med det var 220 milliarder dollar, omtrent 2060 milliarder kroner, i markedsverdi forduftet for ett enkelt selskap.
Bezos er av Forbes listet som verdens tredje rikeste person, kun slått av Tesla-gründer Elon Musk og LVMH-eier Bernard Arnault. Ifølge finanstidsskriftet beløper Bezos' formue seg til 150 milliarder dollar, Bernard Arnault med familie har en formue på 158 milliarder dollar, mens Musks formue ligger på 246 milliarder dollar.
Venter fornektelse
Bezos' ferske uttalelser kom som svar på en Twitter-melding fra Bill Gurley. Gurley er partner i venturekapitalselskapet Benchmark, og er kjent som en av de mest kunnskapsrike innen risikokapitalmarkedet i USA. Han ble blant annet berømt for å ha satset på drosjeselskapet Uber i 2011, ifølge Forbes.
I en melding skriver Gurley:
«En hel generasjon entreprenører og teknologiinvestorer har bygget hele sitt perspektiv på verdsettelse i løpet av andre halvdel av et 13 år lang fantastisk «bull market run». «Avlæringsprosessen» kan være smertefull, overraskende og foruroligende for mange. Jeg venter fornektelse.»
Gurley viser til hvordan de største teknologiselskapene er priset svært høyt etter det som har vært et «bull» marked de siste 13 årene. Innen finans brukes uttrykkene bull og bear som betegnelser for om man er henholdsvis optimistisk eller pessimistisk på vegne av en aksje.
Skyhøye verdier
Berkshire Hathaway, milliardæren og nestoren Warren Buffetts børsnoterte industrikonglomerat, holdt denne helgen sitt årlige aksjonærmøte som følges tett av finansinteresserte verden over.
Investorlegenden har vært åpen om hva han synes om mange selskapers skyhøye verdier som bygget seg opp under pandemien, og har ment at det har vært stadig vanskeligere å finne aktiva med potensial for betydelig avkastning, skriver Financial Times.
– Wall Street tjener penger uansett, men de tjener enda mer når folk gambler i stedet for å investere, sa investorlegenden, og la til at store, amerikanske selskaper er blitt til «pokersjetonger» som brukes i markedsspekulasjon.
Aksjeråd fra Musk
Søndag meldte Tesla-gründer og snart Twitter-eier Elon Musk seg også på for å gi råd i det som hittil i år har vært et svært vanskelig marked å navigere.
Musk sier han har fått mange forespørsler om å gi råd, og skriver:
«Kjøp aksjer i flere selskaper som lager produkter og tjenester som *du* tror på. Selg bare hvis du tror produktene og tjenestene deres har en dårligere trend enn andre».
Han skriver videre at man ikke må få panikk når markedet gjør det, og avslutter med «Dette vil tjene deg godt på lang sikt».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.