Over ett år etter at svindelsaken første gang ble offentlig kjent, i 2019, melder Telenor fredag at det har avsluttet interne undersøkelser knyttet til saken.
Flere av de ansatte i Telenor Microfinance Bank, deriblant ledere, skal ha vært med på omfattende svindel i flere filialer med bruk av falske lånesøknader. DN har tidligere skrevet at svindelsakene er på om lag 70 millioner kroner.
– Undersøkelsene i denne saken har vært omfattende og pågått over lang tid, og banken har parallelt foretatt opprydding og innført nye rutiner, kontroller og opplæring av alle ansatte. Det tar tid å skape varige endringer og bygge den nødvendige kulturen i banken, og utviklingen vil derfor følges nøye fremover, både fra administrasjonen, styret i banken og fra eierne, skriver Gry Rohde Nordhus, kommunikasjonsdirektør i Telenor ASA, i pressemeldingen.
Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, ønsker ikke å kommentere saken.
Satt av 500 millioner kroner til tap
Svindelen som er blitt avdekket i banken skal ha foregått ved at de ansatte konstruerte «spøkelsesklienter» ved å bruke identiteten til personer som ikke fantes. De bankansatte skal ha godkjent lånene og overført pengene.
Telenors interne granskning viser «betydelige brudd på interne retningslinjer i banken, manglende rutiner og kontrollmekanismer, samt svindel av banken og bankens lånekunder,» ifølge kommunikasjonsdirektør Rohde Nordhus.
Telenor har satt av 500 millioner kroner til mulig fremtidige tap knyttet til svindelsaken i Pakistan. Avsetningen ble tatt i fjerde kvartal i 2019.
Aksjeanalytiker Frank Maaø i DNB Markets mener svindelsaken i Pakistan og konflikten i Myanmar viser at Telenors strategi i Asia er under press.
– Jo lenger bort Telenor kommer fra kjernevirksomheten, desto vanskeligere blir det å sørge for god eierstyring og kontroll. Det er mikrofinansbanken i Pakistan er godt eksempel på, sier Maaø og fortsetter:
– Risikoen for brudd på etiske retningslinjer må veies opp mot det Telenor kan bidra med fra et samfunnsansvar-ståsted, samt fordelene for Telenor å være investert i denne type virksomhet, sier Maaø.
Fredag kom også nyheten om at Telenor i Myanmar, der mobilnettet har vært stengt i over en uke, under sterk protest betaler lisensen for operatørskapet. Hæren kuppet makten i Myanmar i starten av februar, og har stengt nettet i flere omganger.
– Det vil bli ekstremt krevende for Telenor i Myanmar fremover under disse rådende betingelsene. I et større perspektiv mener vi Telenor bør tenke på hvilke strategiske alternativer de har i Asia, om de skal trekke seg ut over tid, og hvordan de best kan styre risikoen, sier Maaø.
Brekke beroliget aksjonær
Telenor Microfinance Bank tilbyr mikrofinansiering og finansielle tjenester til den delen av befolkningen i Pakistan som ikke har tilgang til banktjenester. Telenor eier banken sammen med den kinesiske finansteknologigiganten Ant Financial. Banken har 171 filialer over hele landet.
Telenor sier selskapet har undersøkt alle filialene, men vil ikke si hvor mange av dem som er rammet av den omfattende svindelen.
Som DN tidligere har skrevet, gikk sentralbanken i Pakistan parallelt i gang med sin egen granskning av banken i kjølvannet av svindelsaken. Telenor opplyser at sentralbankens undersøkelser avdekket at «internkontrollen var utilstrekkelig.»
Folketrygdfondet er nest største eier i Telenor etter staten, som eier 53,97 prosent via Nærings- og fiskeridepartementet.
– Vi tar til orientering at selskapet har avsluttet den interne granskningen. Vi har tatt opp temaet i vår dialog med selskapet. Ledelsen ved administrerende direktør ga tilfredsstillende svar, og det er dermed ingen videre oppfølging fra vår side i denne konkrete saken, sier Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet.
Alvorlige voldsepisoder i samme bank
DN avdekket i fjor at det også hadde foregått alvorlige voldsepisoder mellom bankansatte og kunder i Telenors mikrofinansbank.
Det skjedde et titall lignende episoder i banken i 2018, ifølge Telenor.
Et videoklipp fra en filial av Telenor Microfinance Bank i Karachi fra 2018, viste to mannlige ansatte som slo og sparket en lånekunde i banken der Telenor er største eier.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.