Etter drøyt fire måneder med fusjonssamtaler melder Telenor fredag morgen at selskapet har avsluttet forhandlingene med den malaysiske telekomgiganten Axiata.
– Axiata og Telenor har sammen valgt å avslutte diskusjonene om en mulig sammenslåing av deres telekom- og infrastruktureiendeler i Asia, skriver Telenor i en børsmelding.
– I løpet av de siste fire månedene har begge parter gjort due diligence og jobbet mot å komme til en avtale i løpet av tredje kvartal 2019. På grunn av noen kompleksiteter relatert til den mulige sammenslåingen, har partene blitt enige om å avslutte samtalene, heter det videre.
Begge parter mener at det er et sterkt strategisk rasjonale for diskusjonene og utelukker ikke at en transaksjon kan være mulig i fremtiden.
– Partene ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer, påpeker Telenor.
Telenor-aksjen startet fredagens handel med et kraftig fall og var en stund ned over seks prosent. Rundt klokken tolv er kursfallet redusert til 4,3 prosent.
Ventet milliardsynergier
Det var i begynnelsen av mai at Telenor meldte at det var i diskusjoner med Axiata om en mulig fusjon.
– Transaksjonen vil være en sammenslåing av eiendeler uten kontantvederlag. Det er forventet at Telenor, basert på egenkapitalverdier, vil eie 56,5 prosent i selskapet og Axiata vil eie 43,5 prosent, skrev Telenor i mai.
Dersom sammenslåingen hadde blitt en realitet hadde det nye selskapet totalt ha nær 300 millioner kunder og bli ett av Asias største infrastrukturselskaper med rundt 60 000 mobiltårn.
Synergiene i transaksjonen var ifølge Telenor beregnet til 5 milliarder dollar, eller rundt 45 milliarder kroner.
– Telenors strategi er å skape verdier gjennom telekomselskapene i Norden og Asia. Denne potensielle sammenslåingen stemmer godt overens med den strategien styret har besluttet, sa styreleder Gunn Wærsted i Telenor Group i mai.
«På skinner» i forrige uke
Så sent som sist torsdag skrev den malaysiske avisen New Straits Times at fusjonen mellom Axiata og Telenor «gikk på skinner». Avisen anslo at en endelig avtale ville være i boks tidlig i november.
Axiata-sjef Tan Sri Jamaludin Ibrahim uttalte til avisen at selskapsgjennomgåelsen (due diligence-prosessen) var 70 prosent ferdig og i rute til å bli fullført innen tidsrammen.
– Diskusjonene pågår fortsatt. Når vi kunngjorde det i mai sa vi at en endelig avtale ville ta tre til seks måneder. Dette er vår fjerde måned, sa Jamaludin til avisen.
Han bedyret at det faktum at prosessen tok tid ikke var et dårlig tegn.
– Det reflekterer ikke at det er et problem. Det reflekterer kun at vi har mye å diskutere, sa Jamaludin.
Han påpekte at fusjonen omfattet 14 store selskapsenheter i 9 ulike land.
– Du kan bare forestille deg hvor komplekst det er. De fleste fusjonsavtaler dreier seg i hovedsak om det kommersielle. Men vår avtale involverer to andre store faktorer; nasjonale interesser og ansattes interesser, sa Axiata-sjefen til NST.
Axiata-sjefens uttalelser tilbakeviste andre medierapporter om at fusjonssamtalene hadde støtt på skjær i sjøen. Den konkurrerende avisen The Star meldte torsdag denne uken at fusjonen med all sannsynlighet ville bli avlyst.
Vil ikke forklare årsaker
DN har spurt Telenor hva selskapet mener med at «kompleksiteter relatert til den mulige sammenslåingen», førte til at fusjonen ble lagt på hyllen.
– Kompleksiteter referer vel bare til at det er områder vi ikke har kommet til enighet om. Vi går ikke inn på detaljerte grunner til hvorfor vi ikke ble enige. Diskusjoner av denne typen er ganske komplekse, sier Hanne Knudsen, kommunikasjonssjef i Telenor
– Har man juridisk blitt enige om å ikke si noe?
– Det kan jeg ikke gå inn på. Vi har jo jobbet med dette siden mai, så vi har jobbet hardt for å se om vi kan komme til en avtale i løpet av tredje kvartal som vi sa, sier Knudsen.
– Skuffende
Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities er overrasket over fusjonsforhandlingene brøt sammen.
– Jeg synes det er noe skuffende i og med at det ville gitt betydelige synergier på kostnad og infrastruktur siden om de hadde slått sammen virksomhetene. I tillegg så ville en sammenslåing av Telenor og Axiata i Asia gjort Telenor mindre komplekst å følge for investorene, sier Trondsen.
Hun påpeker at man i dagens Telenor har en blanding av børsnoterte og private datterselskap i Asia.
– Mens hvis du hadde børsnotert et felles Axiata og Telenor hadde du fått en felles notert asiatisk aksje i tillegg til de nordiske datterselskapene, sier Trondsen.
Hun venter at nyheten vil utløse et kursfall for Telenor-aksjen.
– Det lå nok forventninger i kursen at avtalen skulle gå igjennom så jeg venter en negativ kursreaksjon. Konsensus av investorer ventet at denne avtalen skulle gå igjennom. Det vil dermed ikke ha betydning for estimatene eller kursmålet mitt for Telenor, sier Trondsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.