Telenor melder tirsdag morgen at det har inngått avtaler om kjøp av 54 prosent av aksjene i den finske teleoperatøren DNA for 20,90 euro per aksje, totalt rundt 1,5 milliarder euro.

Det tilsvarer rundt 14,4 milliarder norske kroner, og beløpet skal betales gjennom kontantoppgjør. DNA er den tredje største teleoperatøren i Finland, målt etter markedsandel.

«Med dette tar Telenor en sterk posisjon på fastnett og mobil i et attraktivt og voksende telekommarked, og ytterligere styrker sin posisjon i Norden.», skriver Telenor i meldingen.

– Jeg er veldig fornøyd med å kunngjøre dagens transaksjon og vår inntreden i Finland, det raskest voksende mobilmarkedet i Europa, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor

– DNA er et spennende tilskudd til Telenorkonsernet, og utfyller våre eksisterende virksomheter i Norden. Vi styrker ikke bare vår tilstedeværelse i Norden, men får også en solid posisjon innenfor både fastnett- og mobilområdet i det finske markedet, og vi skaper rom for videre verdiskaping, legger Brekke til.

Telenor har inngått separate avtaler med DNAs to hovedeiere, Finda Telecoms Oy og PHP Holding Oy, som eier henholdsvis 28,3 prosent og 25,8 prosent av aksjene i selskapet.

Krever godkjennelse

Telenor påpeker i meldingen at transaksjonen er gjenstand for visse betingelser, deriblant godkjennelse fra hovedeiernes generalforsamlinger og nødvendige regulatoriske godkjennelser. Styrene i Finda og PHP vil anbefale avtalene til aksjonærene og har innkalt til generalforsamlinger 6. mai 2019.

Noen aksjonærer har også påtatt seg å stemme for avtalen på denne generalforsamlingen. Telenor forventer at transaksjonen vil bli gjennomført i tredje kvartal 2019.

DNA er den tredje største teleoperatøren i Finland, målt etter markedsandel.
DNA er den tredje største teleoperatøren i Finland, målt etter markedsandel. (Foto: Mesut Turan/Lehtikuva/NTB Scanpix)

Transaksjonen vil etter gjennomføring utløse tilbudsplikt for resten av aksjene i DNA. Tilbudet til resterende aksjonærer vil også være 20,90 euro per aksje. Avhengig av utfallet av det pliktige budet på resten av aksjene, har Telenor til intensjon å opprettholde DNAs notering på Helsinki-børsen.

Omsatte for nær 9 milliarder

DNA, med hovedkontor i Helsingfors, tilbyr både fastnett- og mobiltjenester, og har en solid markedsposisjon i Europas raskest voksende mobilmarked.

Selskapet er Finlands tredje største mobiloperatør med 2,9 millioner kunder og 28 prosent markedsandel. DNAs kunder har ifølge Telenor tilgang til det raskeste mobilnettet i Finland, og selskapet har de siste tre årene økt mobilabonnementsinntektene med 9.3 prosent per år.

Videre er DNA nest største tilbyder av fastnett bredbånd, og den største kabel-tv-tilbyderen.

I 2018 rapporterte DNA inntekter på 912 millioner euro, tilsvarende rundt 8,8 milliarder kroner. Selskapet leverte samme år et driftsresultat før avskrivinger (ebitda) på 285 millioner euro, og operasjonell kontantstrøm på 147 millioner euro.

Ser stort potensial

Telenor skriver i meldingen at selskapet ser solid potensial for fortsatt vekst og utvikling i DNA, både gjennom å fortsette å levere avanserte produkter og oppsalg til eksisterende kunder, styrking av posisjonen i bedriftsmarkedet og ved å utnytte Telenors globale skala og sterke posisjon i Norden.

– Vi vil fortsette å investere i DNA og vil støtte dem i arbeidet for å levere høykvalitetstjenester til kundene i Finland. Jeg ser frem til å ønske DNA-ansatte velkommen til Telenorfamilien, og til den spennende fremtiden vi står foran, sier Telenor-sjef Sigve Brekke.

I tillegg til erfaringsdeling mellom selskapene forventes transaksjonen å skape synergier innen innkjøp og roaming.

Transaksjonen vil etter gjennomføring øke Telenors nettogjeld som andel av driftsresultat før avskrivinger (ebitda) fra 0,9 til 1,3. Etter press fra investorene har det vært et mål for Telenor å få opp gjeldsgraden i selskapet. Telenor satte i januar et mål om at det nevnte forholdet mellom nettogjeld og driftsresultat skal være mellom 1,5 og 2.

Kjøpet av eierandelen på 54 prosent i DNA vil finansieres ved bruk av eksisterende kontantbeholdning og kredittfasiliteter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.