Helge Lund skal ha gjort det klart at han ønsker å "gjøre sine egne ting" når selskapet han leder, BG Group, blir kjøpt opp av oljekjempen Royal Dutch Shell.

Helge Lund kan nå være aktuell for nye topplederstillinger. Telenor-styreleder Svein Aaser er i disse dager på jakt etter ny toppsjef for telekonsernet når Jon Fredrik Baksaas etter planen gir seg ved utgangen av året.

Aaser og Lund har en lang forhistorie.

- Helge Lund og jeg har hatt nær og god kontakt gjennom årene, sier Aaser til DN.

Vil ikke forstyrre

Aaser forteller at det var han som i sin tid hentet Helge Lund fra konsulentselskapet McKinsey til Hafslund Nycomed. Da Lund var blitt viseadministrerende direktør i Nycomed Pharma, ble han hentet til Aker RGI i 1999. Da Lund senere ble toppsjef i Aker Kværner i 2001 gikk han i tospann med finansdirektør Trond Westlie – som senere ble finansdirektør i Telenor.

Men om Helge Lund nå blir aktuell som ny Telenor-sjef vil ikke Svein Aaser si noe om.

- Helge Lund må ikke forstyrres i den prosessen han er i nå, sier han.

«Må kunne telekom»

Konserntillitsvalgt Per G. Salomonsen i Telenor understreker at en ny konsernsjef må tilfredsstille visse kriterier og mener at tidligere Statoil-sjef Helge Lund ikke er kandidat til jobben.

– Jeg vil hevde det er stor forskjell på olje og telekom selv om begge næringene er internasjonale. Bransjekunnskapene er forskjellige. Man må kunne telekom for å forstå hvordan man tjener penger i denne næringen. Innenfor telekom er det sammensetninger og parametere må skjønne for å kunne tjene penger, sier Salomonsen.

Han representerer 1200 Telenor-organiserte i LO-forbundet EL & It.

Salomonsen legger til at forbundet ikke har tatt stilling til hvem som bør bli ny konsernsjef i Telenor.

– Vi har ikke hatt noen diskusjoner om temaet. Hvem som er den beste kandidaten har jeg selv ingen formening om.

Salomonsen har registrert at næringsminister Monica Mæland (H) har bedt komiteen som skal lete etter ny toppsjef om å se etter en kvinnelig arvtager.

– Av kvinnelige kandidater vet du om andre enn konserndirektørene Berit Svendsen, Hilde Tonne og NHO-sjef Kristin Skogen Lund med bakgrunn fra Telenor?

– Nei. I systemet er det ikke flere.

Tøffe tak med Baksaas

Han har registrert at Telenors Asia-sjef Sigve Brekke trekkes frem i mediene som kronprins, men Salomonsen vil ikke uttale seg om Brekke er hans favoritt eller ikke.

– Det er jo også noen kandidater utenfor Telenor.

– Som Morten Lundal?

– Ja. Han har Telenor-bakgrunn og var med å starte Nextra, men jeg ser ikke han for meg som konsernsjef i Telenor, sier Salomonsen.

Lundal startet det tidligere Telenor-selskapet Nextra sammen med TeliaSoneras konsernsjef Johan Dennelind. I dag er Lundal sjef for Malaysias største mobilselskap Maxi.

Da tidligere konsernsjef Tormod Hermansen skulle slutte engasjerte LO-forbundet seg i sjefspørsmålet.

– Da ønsket vi kontinuitet. Vi har ikke vært så engasjert i dette spørsmålet nå som vi var ved forrige korsvei.

– Og er dere fornøyd med resultatet med Baksaas?

– Vi har ikke angret på det vi fikk. Vel har det blitt noen tøffe diskusjoner med Baksaas. Men det er en del av spillet mellom en konsernsjef og en aktiv fagforening, sier Salomonsen.

 

Les også:

Spår Statoil-comeback for Helge Lund

Helge Lunds salgsbonus: Opptil 395 millioner

- Han får i alle fall en bra timebetaling for jobben sin  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.