Onsdag morgen varslet Konkurransetilsynet et rekordhøyt gebyr på 906 millioner kroner til Telenor for misbruk av sin dominerende stilling i mobilmarkedet.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) skriver i en pressemelding at de deler Konkurransetilsynets syn. 

"Nkom støtter at det har vært alvorlige konkurranseproblemer", heter det i meldingen.

"KTs varsel om vedtak understreker etter Nkoms syn at det er store konkurranseproblemer i mobilmarkedet", heter det.

Nkom het tidligere Post- og teletilsynet, og regulerer etter erosjonen. Konkurransetilsynet regulerer etter konkurranseloven.

Telenor har vært regulert etter erosjonen i markedet for tilgang til mobilnett i den perioden som KTs varsel omfatter. 

Grepet inn "en rekke ganger"

Nkom har i samme periode som Konkurransetilsynet har undersøkt, grepet inn en rekke ganger overfor Telenor, heter det i meldingen.

Teleregulatøren skal blant annet ja varslet at Telenor ikke kan stille slike krav om eksklusivitet, som Konkurransetilsynet mener er et misbruk. 

"På bakgrunn av de konkurranseproblemene som er identifisert i forrige reguleringsperiode, vedtok Nkom 1. juli 2016 skjerpet regulering av Telenor. Den nye reguleringen gjør det ytterligere klart for Telenor at kravet selskapet stiller om eksklusivitet er forbudt etter Nkoms konkurranseregulering", heter det i meldingen.

Telenor størst

Telenor er landets desidert største mobiloperatør. Telenor hadde om lag 2,9 millioner abonnement ved utgangen av første halvår 2016. Det utgjorde 50,7 prosent av totalt antall mobiltelefoniabonnement, ifølge statistikk fra Nkom.

Svenske Telia er nest største aktør med 36,6 prosent av alle mobiltelefoniabonnement. Telia overtok alle kundene i Tele2 og privatkundene i Network Norway fra første halvår 2015.

Telenor selger også tjenester og tilgang til sitt mobilnett til andre telekomoperatører, og det er i dette markedet at Konkurransetilsynet har gransket den tidligere monopolisten.

Overrasket

Telenor Norge-sjef Berit Svendsen sier i en melding onsdag morgen at Telenor nå vil gjøre grundig gjennomgang av Konkurransetilsynets foreløpige vurdering. 

Konkurransetilsynets påstand er at Telenor gjennom prisvilkår og det såkalte dobbeltroamingforbudet i grossistavtaler i perioden 2010–2014 har begrenset konkurransen. 

 -Telenor er overrasket over varselet ettersom Asker og Bærum tingrett i 2012 tok stilling til samme avtaletype og konkluderte med at dobbeltroamingforbudet var lovlig i henhold til konkurransereglene, sier Svendsen i meldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.