Nyhetsbyrået Reuters skriver torsdag at Oslo Børs-noterte Telenor ser på muligheter for å selge virksomheten i Myanmar.

Reuters viser til bransjenettstedet TMT Finance, som skriver at Telenor har hyret banken Citi som tilrettelegger for transaksjonen.

I en kommentar til Reuters sier en talsperson for Telenor «at det ikke kommenterer markedsrykter», mens Citi ikke ville kommentere saken overfor nyhetsbyrået. Ifølge Reuters er flere kinesiske aktører blitt invitert til å komme med bud.

Tormod Sandstø, informasjonssjef i Telenor Group, skriver i en tekstmelding til DN torsdag kveld:

– Som vanlig kommenterer vi ikke rykter eller spekulasjoner.

Skrev ned hele verdien av Myanmar-virksomheten

Da Telenor la frem resultater for første kvartal i mai i år, ble det klart at telekomgiganten skrev ned hele verdien av Myanmar-virksomheten, og dermed tok et regnskapsmessig tap på 6,5 milliarder kroner.

Bakgrunnen var stadig dårligere utsikter for økonomien og forretningsklimaet i landet. I februar år tok militæret i Myanmar makten fra de folkevalgte i et kupp. Det er fortsatt stor uro og mange demonstrasjoner i landet, og flere hundre personer er drept av militæret.

Militære anholdte blant annet Myanmars leder Aung San Suu Kyi, som ble tildelt Nobels fredspris i 1991.

Minst 885 personer har mistet livet etter militærkuppet, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen AAPP.

– Det er kritisk det som foregår nå. Derfor valgte vi å skrive ned verdiene i Myanmar til null. Ikke fordi vi gir oss, men på grunn av kombinasjonen av den sikkerhetsmessige situasjonen og at halvparten av inntektene våre er blitt borte, sa konsernsjef Sigve Brekke til DN da kvartalsrapporten ble lagt frem i mai.

«Vurderte risikoen nøye»

Brekke var sjef for Asia da Telenor fikk lisens i 2013 og bygget ut tjenester i Myanmar året etter. Et par år senere skrev DN at Telenors mobilvirksomhet i Myanmar hadde blitt en pengemaskin.

På bare et år hadde virksomheten i Myanmar blitt Telenors nest mest lønnsomme selskap.

Seks år senere har Telenor nå besluttet å skrive ned hele verdien av Myanmar Telenor og å ta virksomheten ut av konsernets utsikter for året, som følge av usikkerheten rundt utviklingen i landet.

– Politisk risiko var en av de risikoene som ble lagt til grunn da beslutningen om å gå inn i Myanmar ble tatt, sa Brekke til DN tidligere i år.

I mai, da Telenor la frem regnskapstallene, sa DNB Markets-analytiker Frank Maaø at han trodde Telenor kunne gå mot en exit i Myanmar. Konsernsjef Brekke ville imidlertid ikke snakke om et potensielt salg.

– Vi tror på Asia og at det fortsatt er vekstmuligheter der, sa han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.