Telenor har inngått en avtale om å selge 100 prosent av mobilvirksomheten i Myanmar til M1 Group for 105 millioner dollar, tilsvarende om lag 900 millioner norske kroner.

Det fremgår av en melding torsdag morgen.

Avtalen innebærer en antatt selskapsverdi på omtrent 600 millioner dollar (omtrent 5,2 milliarder kroner). M1 Group vil overta alle aksjene i Telenor Myanmar og fortsette driften av selskapet. 55 millioner dollar skal betales over fem år.

M1 Group er et investeringsselskap med base i Beirut i Libanon.

Transaksjonen bekreftes dermed av den norske telekomgiganten en uke etter at nyhetsbyrået Reuters meldte at Telenor vurderte et salg av virksomheten i Myanmar.

– Situasjonen i Myanmar har i de siste månedene blitt stadig mer utfordrende for Telenor knyttet til sikkerhet for våre ansatte, regulatoriske forhold og god forretningspraksis. Vi har vurdert alle muligheter og mener at salget av virksomheten er den beste mulige løsningen i denne situasjonen. Avtalen om å selge Telenor Myanmar til M1 Group vil sørge for at driften fortsetter, sier konsernsjef Sigve Brekke.

Slik er situasjonen i Myanmar
Det er tre måneder etter militærkuppet i Myanmar, og etter å ha blitt møtt med vold, har antallet demonstranter sunket.
02:06
Publisert:

Skrev ned hele verdien

Da Telenor la frem resultater for første kvartal i mai i år, ble det klart at telekomgiganten skrev ned hele verdien av Myanmar-virksomheten, og dermed tok et regnskapsmessig tap på 6,5 milliarder kroner.

Bakgrunnen var stadig dårligere utsikter for økonomien og forretningsklimaet i landet. I februar år tok militæret i Myanmar makten fra de folkevalgte i et kupp. Det er fortsatt stor uro og mange demonstrasjoner i landet, og flere hundre personer er drept av militæret.

I torsdagens børsmelding skriver Telenor at den forverrede utviklingen i landet den siste tiden er grunnlaget for avgjørelsen om å selge virksomheten.

«I den nåværende situasjonen har det ikke vært mulig for Telenor å gjennomføre en vanlig salgsprosess», skriver Telenor i børsmeldingen.

Siden oppstarten i 2014 har Telenors finansiering av Telenor Myanmar vært rundt 5,3 milliarder kroner. Etter å ha oppnådd positiv kontantstrøm i 2017 har Telenor Myanmar delt ut om lag 3,2 milliarder i utbytte, heter det i børsmeldingen.

Transaksjonen forutsetter regulatoriske godkjenninger i Myanmar, opplyses det.

«Vurderte risikoen nøye»

Brekke var sjef for Asia da Telenor fikk lisens i 2013 og bygget ut tjenester i Myanmar året etter. Et par år senere skrev DN at Telenors mobilvirksomhet i Myanmar hadde blitt en pengemaskin.

På bare et år hadde virksomheten i Myanmar blitt Telenors nest mest lønnsomme selskap.

Seks år senere besluttet Telenor å skrive ned hele verdien av Myanmar Telenor og å ta virksomheten ut av konsernets utsikter for året, som følge av usikkerheten rundt utviklingen i landet.

– Politisk risiko var en av de risikoene som ble lagt til grunn da beslutningen om å gå inn i Myanmar ble tatt, sa Brekke til DN tidligere i år.

I mai, da Telenor la frem regnskapstallene, sa DNB Markets-analytiker Frank Maaø at han trodde Telenor kunne gå mot en exit i Myanmar. Konsernsjef Brekke ville imidlertid ikke snakke om et potensielt salg.

– Vi tror på Asia og at det fortsatt er vekstmuligheter der, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.