1. mai får Telenors finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup (54) ny base i Singapore.

Rostrup vil med sin nye stilling få mer utenlandserfaring og operativ erfaring fra felten, som tidligere er blitt trukket frem som viktig for å bli konsernsjef i Telenor. Han tar også over der Telenor venter størst vekst i årene fremover, nemlig i det asiatiske markedet.

Dette styrker Rostrup som en potensiell ny Telenor-sjef den dagen Sigve Brekke går av.

– Jeg har i hele min karriere konsentrert meg om neste oppgave, helt konsekvent. Min neste oppgave nå er Asia-rollen. Det vil forbause meg om ikke det å være leder av Telenor er en spennende lederutfordring, men igjen, jeg har hatt mange spennende lederutfordringer og nå skal jeg inn i en ny en, sier Rostrup til DN på spørsmål om han kan tenke seg å ta over etter Brekke.

Rostrup skal i første omgang være i Singapore i tre år.

Tirsdag la Rostrup siste gang frem tall for Telenor som finansdirektør. Konsernets resultat for første kvartal var litt bedre enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd.

Koronakrisen påvirker derimot Telenor negativt og Sigve Brekke varsler lavere vekst i 2020, men ledelsen vil sikre god kontantstrøm og vurdere om enkelte investeringer kan utsettes. Tirsdag formiddag var Telenor-aksjen opp fire prosent.

Jakter på fusjoner i Asia

Nå som Rostrup reiser til Singapore for å bli ny Asia-sjef, er det spesielt én stor sak han kan få på bordet: Gigantfusjonen med malaysiske Axiata.

I fjor høst kom nyheten om at fusjonssamtalene mellom Telenor og telekomgiganten Axiata brøt sammen etter drøye fire måneder. Axiatia har 300 millioner kunder og 60.000 mobiltårn. Synergiene i transaksjonen var ifølge Telenor beregnet til fem milliarder dollar – 46,5 milliarder kroner.

Konsernsjef Sigve Brekke gjentok tirsdag at han ikke avviser at de kan gjenoppta samtaler, men at det ikke er noen pågående diskusjoner nå.

– For meg er jobb nummer én å levere gode resultater i Asia, og at vi gjør forretninger på en god og skikkelig måte. Vi har sagt at vi tror de asiatiske markedene trenger konsolidering. Det er konsolidering som er det mest fornuftige for oss, og det blir også en viktig oppgave, sier Rostrup.

– Jørgen har gjort en veldig god jobb som finansdirektør. Jeg tenker at Telenor sender ham til Asia blant annet for å se etter nye muligheter innen oppkjøp og fusjonering. Det er større sannsynlighet for at Telenor fusjoner i Asia enn Europa, fordi europeiske konkurransemyndigheter stiller mye tøffere krav før de godkjenner konsolidering, sier aksjeanalytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.

Tone Hegland Bachke (47) som i dag er leder av Group Treasury i Telenor, erstatter Rostrup som finansdirektør.

«Er nok en sterk kandidat»

Professor Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI mener Rostrups nye jobbkarriere ved å gå fra stillingen som finansdirektør i Telenor til konsernets Asia-sjef med base i Singapore er interessant.

– Ofte blir jo finansdirektører toppsjefer. Finans representerer på mange måter et språk for å kunne presentere sannhet om en bedrifts tilstand og muligheter for investorer og aksjonærer – som eksempelvis latin er for den katolske kirke, sier Arnulf.

Han peker på at Rostrups jobb-bytte i Telenor medfører at den avgåtte finansdirektøren vil få god erfaring fra den viktigste regionen for Telenor.

– Det er egentlig bare i Asia Telenor har store volumer og vekstmuligheter. Ett av problemene i Asia er at Corporate governance (standard for eierstyring og selskapsledelse red.anm.) er ikke nødvendigvis det samme som i Europa og i USA, sier Arnulf med 15 års jobberfaring fra Asia.

– Vil Rostrup være en klar lederkandidat som toppsjef i Telenor når Brekke slutter?

– Han er nok en sterk kandidat. Det å ha tilbrakt noe tid i Asia vil gi ham ekstra god ledererfaring, sier Arnulf og peker på at Brekke ble valgt som konsernsjef med erfaring som Asia-sjef og mobilsjef for Telenors thailandske datterselskap Dtac.

Førsteamanuensis Iver Bragelien ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener Rostrup får den erfaringen Berit Svendsen ble kritisert for å mangle da hun tapte kampen om konsernsjefjobben i 2015.

– Det gjør ham mer relevant for jobben som konsernsjef. Han trenger linjeerfaring og internasjonal erfaring. Det var dette som blant annet ble diskutert da Berit Svendsen ikke fikk jobben til Sigve Brekke. I en teknologibedrift som Telenor er det helt nødvendig med linjeerfaring, sier Bragelien.

Styreleder Gunn Wærsted i Telenor sier følgende om Brekkes mulige arvtager:

– Styret arbeider kontinuerlig med etterfølgerplanlegging. Vi er opptatt av både interne og eksterne kandidater, så vel som kvinner og menn. Men det er ikke naturlig for meg å kommentere hvilke navn vi har på den listen, sier Wærsted til DN.

Får ikke kjøpt SIM-kort

Telenor påvirkes av enkelte koronatiltakene i Asia. Kunder får ikke kjøpt nye SIM-kort. Og i Norden forsvant med ett mobilinntektene fra kunder som er på reisefot.

– Det som treffer oss nå, som gjør oss litt usikre på hvordan inntektsutviklingen kommer til å bli i resten av året, er at markedene stenges ned. Og det er spesielt i Asia det treffer oss ved at de fysiske butikkene er lukket, sier konsernsjef Sigve Brekke.

Han opplyser at Telenor har nesten en million utsalgssteder i Asia.

– I Malaysia er 90 prosent av utsalgsstedene stengt. I Bangladesh er rundt halvparten av butikkene lukket. Når disse butikkene stenges kan ikke kundene kjøpe nye SIM-kort fordi kundene må identifisere seg både med id og fingeravtrykk, sier Brekke og forklarer med det hvorfor Telenor mistet 2,3 millioner kunder i land som Bangladesh, Malaysia og Thailand.

Telenor tjener mer i Myanmar og opprettholder inntjeningen i Norge og kan vise til 30.000 nye bredbåndskunder i hjemmemarkedet.

– Vi fortsetter å levere en sterk tjenesteposisjon på mobil, sier Petter Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.