Telenor leverte onsdag et driftsresultat som var svakere enn ventet, blant annet tynget av lavere vekst i Asia.

Samtidig melder telekomgiganten at styret i selskapet tirsdag denne uken ble enige om å sette et mål for hvor høy selskapets nettogjeld skal være i forhold til driftsresultatet før avskrivninger (ebitda).

Dette forholdstallet er idag på 0,9, mens Telenor-styret ønsker at det skal være på mellom 1,5 og 2. Det betyr at Telenor ønsker å doble dagens gjeldsnivå i selskapet.

«Telenor mener den nye målsatte kapitalstrukturen vil gi en god balanse mellom aksjonæravkastning og stabil tilgang til kapitalmarkedet, samt støtte til Telenors strategiske prioriteringer.», skriver Telenor i en børsmelding.

Gir etter for press

Det nye målet erstatter det tidligere taket som sa at nettogjelden ikke kunne være større en to ganger driftsresultat før avskrivinger (ebitda).

Telenor-styrets beslutning om å øke gjelden i selskapet kommer etter påtrykk fra aktivistinvestorer.

Avisen Financial Times skrev denne uken at fondet Constructive Capital mener Telenor bør øke gjelden sin og skille ut virksomheten for mobilmaster. Fondet ledes av nordmannen Lars Odin Mellemseter som tidligere var McKinsey-konsulent.

Høyere gjeld kan gi Telenor flere frie midler til å gjøre oppkjøp og andre investeringer. Det kan også øke Telenors utbyttekapasitet. Forutsatt at Telenor fortsatt har lønnsom vekst kan en høyere gjeldsgrad øke egenkapitalavkastningen.

12 milliarder i utbytte

Telenor-styret foreslår et utbytte på totalt 8,40 kroner per aksje for regnskapsåret 2018. Det tilsvarer en total utbyttebetaling på rundt 12 milliarder kroner.

«Styret har også intensjon om å gjennomføre et tilbakekjøpsprogram for egne aksjer for opp til 3 prosent av registrerte aksjer», skriver Telenor.

Dette programmet vil bli startet senere i 2019 dersom det blir godkjent.

«Det ordinære utbyttet og tilbakekjøpsprogrammet vil totalt gi en utdeling til aksjonærene på rundt 19 milliarder kroner», skriver Telenor.

Bjørn Kjos roser «redningsmannen» opp i skyene
00:43
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.