Saken oppdateres

I en pressemelding skriver det svenske selskapet Telia at de har inngått en avtale med Bonnier Broadcasting som en del av sin målsetning med å skape en ny nordisk og baltisk base for selskapet, og overtar blant annet den fremste private fjernsynskanalen i Sverige, TV4 og C.More og finsk MTV3.

Avisoppslag den seneste tiden har skapt stor oppmerksomhet i Sverige ettersom kjøpet vil innebære at også den største ikke-statlige fjernsynskanalen blir delvis statlig eid.

Styrelederen i Telia inviterer fredag morgen til en bred og konstruktiv offentlig debatt, og har tillyst en pressekonferanse senere fredag formiddag.

Omstridt oppkjøp

Telias hovedeier er den svenske staten, noe som gjør oppkjøpet av de kommersielle TV- kanalene omstridt. Det delstatlige selskapet har betalt 9,2 milliarder svenske kroner for å råde over de nye TV-kanalene. Det tilsvarer 8,5 milliarder norske kroner.

I følge svenske Aftonbladet er prisen på 9,2 milliarder kroner et rekordhøgt siffer i svensk mediehistorie. Dette har blåst opp debatten i svenske medier, som er kritiske til at staten får en så stor rolle i kommersiell TV-virksomhet. Staten eier 37,3 prosent i Telia.

– Den debatten som har foregått viser at Telia Company har flere viktige roller i det svenske samfunnet. Et ansvar som selskapet tar på største alvor og som også i fremtiden kommer til å håndteres ansvarsfullt. Telia Company ønsker derfor en konstruktiv dialog velkommen rundt disse spørsmålene med eiere og andre interesserte innen politikk og samfunnet, skriver styret i Telia.

Ebitda sank i andre kvartal

Telia Company leverte sine kvartalsresultater samme morgen og viser til en økning i omsetning på fem prosent. Samtidig viser selskapet at de hadde en Ebitda på 3,5 milliarder svenske kroner, som var syv prosent lavere enn samme periode året før.

Driftsmarginene økte imidlertid med 5,7 prosent opp til 17,7 prosent.

– Jeg er fornøyd med kostreduksjonen vi har gjort det siste året. Vi skal jobbe hardt for å øke effektiviteten og redusere kostnadene, men merk dere at sammenligningen vil bli tøffere fra tredje kvartal, skriver konsernsjef i Telia, Johan Dennelind, i pressemeldingen for kvartalsresultatet.

Prisen kan øke

Administrerende direktør i Bonnier, Tomas Franzen tror oppkjøpet vil gi økt utvikling av kanalene.

– Jeg er veldig fornøyd med at TV4, MTV3, og C More får en eier og plattform hvor de kan vokse, og gi den beste grobunnen for fremtiden. Denne kombinasjonen styrker kanalenes muligheter i kampen om engasjerende innhold, sier Franzen i en pressemelding.

Prisen på 9,2 milliarder svenske kroner kan øke med ytterligere en milliard skriver Bonnier i sin melding. Summen av det eventuelle tilleggsbeløpet vil bli basert på fremtidig omsetning og EBITA.

Bonnier as kom inn som eier i TV4 i 1997, for så å bli hovedeier i 2002, i 2005 tok de over MTV3, og i 2008 tok de over Canal + som i dag heter C More. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Amerikas beste zinfandel
En delikat zinfandel høres ut som en av vinverdenes største motsigelser. Men den finnes, tro meg. Og den er ypperlig til grillmaten.
01:13
Publisert: