Tellef Thorleifsson (55) blir ny administrerende direktør i Norfund, som er statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, opplyser Norfund i en melding.

DN skrev tidligere onsdag at Thorleifsson var blant de 47 søkerne til stillingen som fondets sjef. Også SV-politiker Heikki Holmås var blant søkerne.

Thorleifsson har gjort stor suksess med venturekapitalselskapet Northzone, som han var med å starte opp i 1996. Selskapet har tjent stort på investeringer i blant annet Spotify, Lastminute.com, Funcom, NextGenTel, Energy Micro og Pricerunner.

DN skrev i forrige uke at Northzone nylig tjente 750 millioner på salg av det svenske betalingsløsningsselskapet Izettle, som nylig ble solgt til amerikanske Paypal for 2,2 milliarder dollar.

Til DN opplyser Thorleifsson at han slutter i Northzone til høsten, og avslutter alle aktive verv når han tiltrer som Norfund-sjef. Etter det DN erfarer beholder Thorleifsson sine økonomiske interesser i fondene, slik at han får med seg gevinster i fremtidige år selv om han nå slutter.

– Tellef har vært med å bygge opp Northzone og det er trist for Northzone at han slutter men det er naturlig at det skjer, helt udramatisk og vi er vant til slike rokeringer, sier Northzones medgründer og partner Bjørn Stray.

– Vi er syv andre partnere i Northzone i Norge og utlandet, legger han til.

Vil gjøre en forskjell

Avgjørelsen om å bytte jobb kom etter han var med på å starte opp et sosialt fond som heter Voxtra Foundation, som investerer i agribusiness i Øst-Afrika.

– Gjennom dette har jeg møtt mange flinke folk. Jeg har også stor tro på Norfunds mandat. Jeg har lyst til å bruke min kompetanse til å gjøre en forskjell. Norfund har et fantastisk utgangspunkt, og jeg håper og tror at jeg har noe å bidra med, sier Thorleifsson.

Han er forberedt på å jobbe med krevende geografi, samt med risiko knyttet til politikk og korrupsjon.

Northzone-gründeren ønsker ikke å uttale seg om hvor mye han har tjent på det suksessrike venturekapitalselskapet han var med på å bygge opp. Av ligningstallene for 2016 fremgår det at Thorleifsson hadde en ligningsinntekt på 45 millioner kroner i 2016 og en formue på 61 millioner kroner.

– Det har gått bra og det har vært lønnsomt. Vi har i mange år tatt stor risiko, og vi har lykkes med å investere i de selskapene vi har gjort, sier han.

Mener han er den rette

Norfund er på sin side svært fornøyd med at Thorleifsson har fått stillingen.

– Thorleifsson har vist stor forståelse for Norfunds mandat, han har omfattende erfaring fra investeringsvirksomhet og aktivt eierskap, og han har god samfunnsforståelse og et bredt nettverk. Thorleifsson vil, med sin kompetanse, erfaring og engasjement for Norfunds viktige oppgave, være den rette personen til å lede og videreutvikle Norfund videre, sier styreleder Kristin Clemet i en pressemelding fra Norfund.

Thorleifsson sier han gleder seg til å tiltre som Norfund-sjef. Han begynner i stillingen senest 1. oktober i år.

– Jeg har fulgt Norfund tett de siste årene og er imponert over det de har bygget opp. Jeg er overbevist om at Norfund spiller en viktig rolle, sier han.

– Fattigdomsbekjempelse gjennom etablering av nye bedrifter og styrking av privat sektor er avgjørende for å skape varig vekst, sier Thorleifsson. (Vilkår)

Meretes utvalgte: En perfekt sommerriesling
Denne rieslingen er en super kombinasjon til sommerens sushimåltid.
01:17
Publisert: