Elbilselskapet Tesla skriver ned verdien på sine bitcoin-investeringer med 170 millioner dollar, eller om lag 1,7 milliarder norske kroner.

Det fremgår av dokumenter innsendt til SEC (Securities and Exchange Commission) mandag, omtalt av Bloomberg. Dokumentene er såkalte «10-Q filings», som er kvartalsrapporter børsnoterte selskaper må sende inn til tilsynsmyndigheten.

I dokumentene fremkommer flere detaljer rundt Teslas bitcoin-veddemål, i tillegg til andre opplysninger:

  • Nedskrivning på 170 millioner dollar, som følge av bitcoin-verdier som selskapet sitter på. Bitcoin-kursen har falt nesten 70 prosent siden i fjor høst.
  • Realisert gevinst på 64 millioner dollar i forbindelse med salg av kryptovaluta, og en konvertering av disse verdiene til tradisjonell valuta.
  • Tesla venter å ha kapitalutgifter på mellom seks og åtte milliarder dollar i 2022, 2023 og 2024, justert opp fra et intervall på fem til syv milliarder dollar.

Nok en rettssak

I innrapporteringen kommer det også frem opplysninger rundt den pågående prosessen hos tilsynet, knyttet til Musks infamøse Twitter-melding i 2018, der han skrev at han vurderte å ta Tesla av børs, og som blant annet sørget for at Musk trakk seg som styreleder for elbilselskapet.

«Vurderer å ta Tesla av børs til en pris på 420 dollar per aksje. Har sikret finansiering», het det i meldingen. Den fikk store kursutslag, og førte til at SEC ga Musk en bot på 20 millioner dollar. Tilsynsmyndigheten mente at Musk hadde villedet markedet og investorer.

I dokumentene som ble kjent mandag ettermiddag norsk tid, går det frem at Tesla i juni fikk en stevning fra SEC, der tilsynet etterspurte informasjon knyttet til selskapets styringsprosess angående etterlevelse av forliket som ble inngått i etterkant av Twitter-meldingen.

Både Tesla og Musk personlig gikk nemlig med på bøter på 20 millioner dollar hver, som en del av forliket med SEC, men Wall Street Journal skrev denne helgen at Musk ønsker å oppheve dette.

Senere ble det klart at flere aksjonærer gikk til sak mot Musk, der de krever flere milliarder dollar i erstatning. Et rettsmøte i forbindelse med dette søksmålet skal finne sted i oktober, samme måned som Musk skal møte Twitter i en annen rettsprosess.

Dersom Musk og aksjonærene som har saksøkt ham kommer til enighet om et forlik, blir det rettssak i januar neste år, ifølge WSJ.

Turbulente måneder

Det har stormet rundt toppsjefen de siste månedene.

I helgen omtalte Wall Street Journal at Musk angivelig skal befinne seg midt i et pikant skilsmisseoppgjør mellom Google-gründer Sergey Brin og hans ekskone. Avisen skrev søndag, basert på opplysninger fra ikke-navngitte kilder, at Musk hadde hatt en kort affære til Brins ekskone.

Musk tilbakeviste imidlertid opplysningene i en rekke Twitter-meldinger.

Ikke bare har han fått massiv oppmerksomhet for å ville trekke seg fra milliardbudet på Twitter, men hans personlige liv har også havnet i søkelyset.

I slutten av mai omtalte Business Insider at en kabinansatt i SpaceX, Musks romfartsselskap, hevdet at Musk hadde blottet seg for henne, noe han selv har nektet for. Samme nettsted skrev senere at Musk fikk to barn sent i fjor, med en av direktørene i Neuralink, et annet selskap han var med på å etablere.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.